Analitičari: Netanyahu stvara krize da bi produžio rat, a 84 posto Izraelaca ga vidi kao propalog lidera

Analitičari smatraju da Netanyahu stvara eskalaciju i krize koje produžavaju rat u Pojasu Gaze kako bi se duže zadržao na vlasti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu (Ronen Zvulun / Reuters)

Dvojica analitičara koji su govorili u Al Jazeerinoj emisiji “Gaza… Šta dalje?” složili su se da izraelski premijer Benjamin Netanyahu stvara eskalaciju i krize koje produžavaju rat u Pojasu Gaze kako bi se duže zadržao na vlasti.

Prema riječima akademika i stručnjaka za izraelska pitanja Mahmouda Yazbaka, Netanyahu želi proširiti sukob s Iranom da uplaši izraelsko društvo kako bi ostalo pod njegovom kontrolom.

Akademik je rekao da Izraelci žive u pravom hororu zbog udara kojim Iran prijeti kao odgovor na gađanje njegovog konzulata u Damasku, kada je poginulo osam oficira Iranske revolucionarne garde.

Palestinski politički analitičar Ahmad al-Hilah govorio je u istom pravcu, odnosno, da izraelski premijer stvara krize koje produžavaju njegov ostanak na vlasti, tako je inicirao bombardovanje iranskog konzulata u Damasku i sada iskorištava ovaj incident kako bi promovirao Izraelcima da je njihova sigurnost ugrožena zbog prijetnje Teherana da će odgovoriti.

Iako ni Iran ni Sjedinjene Američke Države ne žele regionalni rat, Netanyahu teži ovome ratu, znajući da će Amerikanci sudjelovati u njemu kako bi zaštitili Izrael, kaže Al-Hilah.

Ometanje sporazuma o razmjeni

Povodom curenja informacija koje je izraelski Kanal 12 objavio u vezi s Netanyahuovom opstrukcijom sporazuma o razmjeni i pregovorima s palestinskim otporom u Gazi, palestinski politički analitičar je istakao da Netanyahu laže i vara, a to je nešto što je jasno Hamasu, za koji je rekao da se pridržava svojih zahtjeva, od kojih je najistaknutiji zaustavljanje izraelske agresije na Pojas Gaze i ulazak pomoći prije razmjene zarobljenika.

Al-Hilah je rekao da palestinski otpor nije poražen u ratu u Gazi, već je poražen okupator, a Netanyahu je podbacio u oslobađanju zarobljenika i osiguravanju sigurnosti u okolini Gaze.

Curenje informacija, koje je prenio izraelski Kanal 12, došlo je od članova izraelske pregovaračke delegacije, koji su potvrdili da Netanyahu opstruira sporazum o razmjeni i pregovore te zaobilazi šefove pregovaračke delegacije i Ratnog kabineta.

Članovi pregovaračke delegacije optužili su Netanyahua da je prije dva mjeseca propustio priliku za postizanje sporazuma koji je garantovao oslobađanje izraelskih zarobljenika u Gazi.

Prema riječima akademika i stručnjaka za izraelska pitanja, ovo curenje informacija od članova pregovaračke delegacije je bilo namjerno, jer su shvatili nemogućnost napretka u pregovorima zbog toga što u Netanyahuovom interesu nije postizanje sporazuma o razmjeni zarobljenika i zaustavljanje rata.

Razlozi neuspjeha

Dodao je da zaustavljanje rata znači uvlačenje Netanyahua da istražuje razloge neuspjeha u odbijanju napada 7. oktobra, a zatim otvaranje vrata zatvora za njega.

Izraelci, njihova štampa i mediji shvaćaju da Netanyahu ometa proces postizanja sporazuma koji omogućava povratak zarobljenika.

Akademik i stručnjak očekuje da će se broj demonstranata protiv premijera povećati u Tel Avivu.

Stručnjak je u emisiji “Gaza… Šta dalje?” otkrio da je istraživanje javnog mnijenja, koje je sproveo Kanal 12, pokazalo da oko 84 posto Izraelaca smatraju Netanyahua propalim liderom.

Izvor: Al Jazeera