Libanski Hezbollah ispalio je ‘desetke raketa’ na izraelske položaje

Napadi grupe koja je povezana s Iranom dolaze u trenutku kada Izrael očekuje odgovor Irana na zračni napad na njegov konzulat u Siriji.

I dok su napadi Izraela i Hezbollaha uglavnom ograničeni na pogranična područja, njihova učestalost i intenzitet potakli su strah od šireg sukoba (Jalaa Marey/AFP)

Hezbollah je rekao da je ispalio “desetke raketa” na položaje izraelske artiljerije kao odgovor na napade izraelske vojske u južnom Libanu, u jednom od najvećih napada od početka rata u Gazi.

Naoružana libanska grupa koja je povezana s Iranom potvrdila je u saopštenju kasno u petak da je lansirala desetke raketa Katyusha na “neprijateljske artiljerijske položaje” u sjevernom Izraelu i na okupiranoj Golanskoj visoravni.

Rakete su aktivirale sirene u više zajednica širom Gornje Galileje na sjeveru Izraela, dok su rakte protivzračne odbrane gađale nadolazeće projektile.

Izraelska vojska je saopštila da je „identifikovano 40 lansiranja sa libanske teritorije, od kojih su neka presretnuta. Ostatak je pao na otvorenim površinama.”

“Ovo je veliki broj raketa i bespilotnih letjelica, jedan od najvećih baraža od početka rata u Gazi”, rekao je Al Jazeerin Rory Challands, izvještavajući iz okupiranog istočnog Jerusalema.

“Nije prijavljenih ozljeda”, saopštila je izraelska vojska, dodajući da je ranije presrela dva drona napunjena eksplozivom kojom je upravljao Hezbollah, a koja su prešla iz Libana na izraelski teritorij kasno u petak.

Strah od šireg sukoba

Hezbollah, saveznik palestinske grupe Hamas, i izraelske snage gotovo svakodnevno razmjenjuju vatru preko granice od početka rata u Gazi 7. oktobra. Grupa je rekla da će prestati s napadima na Izrael nakon što se postigne prekid vatre u Gazi.

I dok su napadi Izraela i Hezbollaha uglavnom ograničeni na pogranična područja, njihova učestalost i intenzitet potakli su strah od šireg sukoba.

Izvještavajući iz Tyrea u južnom Libanu, Al Jazeerin novinar Ali Hashem rekao je da trenutni regionalni kontekst čini lansiranja Hezbollaha značajnim, ali da je važna i lokacija.

“Napadi na Golan nije bilo nešto uobičajeno u ovom sukobu”, rekao je.

Hashem kaže da ovo pokazuje “kako se pravila borbe u ovoj konfrontaciji drastično mijenjaju” s napadima koji sve više pogađaju civile, ali i vojne ciljeve, s više od 60 ubijenih libanskih civila u poređenju s nekoliko na izraelskoj strani.

Dok napetosti rastu, Izrael je u subotu pokrenuo najmanje pet zračnih napada na jugoistočni Liban, područje koje je jedno od uporišta Hezbollaha, izvijestio je Hashem.

‘Situacija eskalira iz minute u minutu’

Izraelski borbeni avioni gađali su veliki “vojni kompleks” kojim upravlja Hezbollah, objavile su u subotu zračne snage.

Najnoviji napad Hezbollaha dolazi u trenutku kada svijet očekuje iranski napad na Izrael kao odmazdu za zračni napad na iranski konzulat u Siriji u kojem je ubijeno sedam pripadnika njegovih oružanih snaga, uključujući dva generala zadužena za operacije u Libanu i Siriji.

Izraelska vojska je rekla da je spremna za iranski napad, a ministar vanjskih poslova Israel Katz upozorio je Iran da će Izrael napasti i unutar Irana ako bude koristio vlastiti teritorij za pokretanje napada.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je Izrael spreman braniti se na zemlji i u zraku, u bliskoj saradnji s “našim partnerima”, što se odnosi na Sjedinjene Američke Države.

“Situacija eskalira iz minute u minutu i svi iščekuju šta će biti sljedeći korak”, javlja Hashem.

Izvor: Al Jazeera