Rastu tenzije usljed očekivanja odmazde Irana protiv Izraela

Teheran kaže da je Vijeće sigurnosti UN-a trebalo osuditi smrtonosni zračni napad Izraela na Iranski konzulat u Damasku.

Iran je obećao da će odgovoriti na navodni izraelski napad u kojem je 1. aprila u Damasku ubijeno sedam članova njegove Islamske revolucionarne garde (Firas Makdesi / Reuters)

Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama sugerirala je da je bilo kakav iranski vojni odgovor na smrtonosni izraelski zračni napad na Iranski konzulat u Damasku mogao biti spriječen da je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo izraelski napad.

Saopćenje Irana objavljeno u četvrtak dolazi usljed sve više medijskih izvještaja o neizbježnosti iranskog napada na Izrael ili njegove interese.

“Da je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo čin agresije cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku, a potom privelo pravdi njegove počinitelje, imperativ Irana da kazni ovaj odmetnički režim vjerovatno bi bio izbjegnut”, napisala je iranska misija na društvenim mrežama.

Iran je obećao da će odgovoriti na navodni izraelski napad u kojem je 1. aprila u Damasku ubijeno sedam članova njegove Islamske revolucionarne garde (IRGC), uključujući dvojicu generala.

Izraelski napad i eventualna odmazda Irana pobudili su strahove od sveopćeg regionalnog rata na Bliskom Istoku usljed bijesnog sukoba u Gazi, pojačavajući tenezije i niz poziva na deeskalaciju.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian je u četvrtak telefonski razgovarao sa svojim kolegama iz Katara, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Iraka i Njemačke.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je tokom razgovora s Amir-Abdollahianom upozorila na važnost smanjenja napetosti, saopćio je Berlin.

“Izbjegavanje dalje regionalne eskalacije mora biti u interesu svih. Pozivamo sve aktere u regiji na odgovorno ponašanje i maksimalnu suzdržanost”, objavilo je Njemačko savezno ministarstvo vanjskih poslova na društvenoj mreži X.

Njemački avioprijevoznik Lufthansa u četvrtak je produžio obustavu letova za Teheran, prenijela je novinska agencija Reuters izjavu glasnogovornika kompanije.

Rusija je, također, upozorila svoje građane da ne putuju na Bliski Istok, naročito u Izrael, palestinski teritorij i Liban.

‘Nepokoljebljiva’ podrška SAD-a

Sjedinjene Američke Države, čije su snage stacionirane širom regije, upozorile su Iran da ne napada Izrael, obećavajući podršku svom savezniku.

“Naša predanost sigurnosti Izraela protiv prijetnji koje dolaze iz Irana i njegovih posrednika je čvrsta; dozvolite mi da ponovim: nepokolebljiva”, rekao je američki predsjednik Joe Biden u srijedu. “Uradit ćemo sve što možemo da zaštitimo sigurnost Izraela.”

Američki zvaničnik, koji je pod uvjetom anonimnosti govorio za Al Jazeeru Arabic, rekao je da Bidenova izjava nije samo retorička i da će SAD pomoći u presretanju iranskih raketa ili dronova protiv Izraela.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u srijedu telefonski razgovarao s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

“Državni sekretar Blinken ponovio je podršku SAD-a sigurnosti Izraela i jasno dao do znanja da će SAD stajati uz Izrael protiv bilo kakvih prijetnji koje dolaze od Irana i njegovih opunomoćenika”, navedeno je u saopćenju američkog State Departmenta.

Blinken je, također, razgovarao sa svojim turskim, kineskim i saudijskim kolegama, rekao je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

“Razgovarali smo s brojnim kolegama kako bismo Iranu poslali zaista jasnu poruku da ne bi trebao eskalirati ovaj sukob”, rekao je Miller.

New York Times je, pozivajući se na anonimne izvore iz Pentagona, izvijestio da je Michael E Kurilla, vrhovni američki general na Bliskom Istoku, u četvrtak posjetio Izrael kako bi razgovarao o eventualnom iranskom napadu.

U četvrtak je i glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre ponovila da je SAD predan sigurnosti Izraela, ne iznoseći detalje o tome kako će Washington odgovoriti na iranski napad.

Mogućnost iranske odmazde

Protivnici Irana u Američkom kongresu pozivaju Washington da snažno odgovori na bilo kakav iranski vojni potez protiv Izraela.

“Izrael je pod prijetnjom neposrednog napada Irana”, napisao je republikanski senator Tom Cotton na društvenim mrežama u četvrtak. “Predsjednik Biden mora odmah upozoriti ajatolahe da će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati Izrael i da će zajednička američko-izraelska odmazda za svaki napad biti brza i razorna.”

U međuvremenu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prijetio Iranu i drugim protivnicima, rekavši da je zemlja spremna za “izazove u drugim arenama”, osim rata u Gazi.

“Pravilo je jednostavno: Ko god nama naudi, mi ćemo njemu. Spremni smo ispuniti sve sigurnosne potrebe države Izrael, i odbrambene i ofanzivne”, rekao je Netanyahu tokom posjete zračnoj bazi u centralnom Izraelu, saopćio je njegov ured.

Izraelska vojska godinama cilja mete povezane s Iranom u Siriji dok je Teheran produbljivao svoju vojnu prisutnost u ratom razorenoj zemlji.

No, napad na iranski diplomatski ured u Damasku ranije ovog mjeseca naišao je na osude širom Bliskog Istoka i ostatka svijeta.

“Konzulati i ambasade bilo koje zemlje smatraju se teritorijem te zemlje. Kada napadnu naš konzulat, to znači da su napali naš teritorij”, rekao je iranski vrhovni vođa Ali Khamenei, prenijela je novinska agencija Mehr u srijedu.

“Cionistički režim je pogriješio i mora biti kažnjen.”

Izvor: Al Jazeera