Mijenja li se evropski stav o priznanju države Palestine?

Unutar Evrope, zabrinutost zbog izraelskog rata protiv Gaze također je dovela do promjene stajališta – uključujući sve više nacija koje razmatraju mogućnost priznavanja palestinske države.

Majke u Pojasu Gaze zabrinute su što njihove bebe nisu spoznale ništa osim brutalnog rata, kojeg karakterizira nedostatak dječje hrane, nehigijenski uvjeti u skloništima i žestoki zračni napadi [Abdel Kareem Hana/ AP]

Premijeri Španije i Irske trebali bi se sastati u petak kako bi razgovarali o zajedničkom planu za priznavanje palestinske državnosti. Ovaj sastanak dolazi u trenutku kada je broj ubijenih u ratu koji Izrael vodi u Gazi premašio 33.000.

Sve veći broj ubistava, izgladnjivanje i razaranje infrastrukture u opkoljenoj enklavi rezultirali su sve većim međunarodnim kritikama Izraela. Unutar Evrope, zabrinutost zbog izraelskog rata protiv Gaze također je dovela do promjene stajališta – uključujući sve više nacija koje razmatraju mogućnost priznavanja palestinske države.

Evo kako stvari stoje – i kako se mijenjaju.

Stavovi Madrida i Dublina

Španski premijer Pedro Sanchez sastat će se u petak u Dublinu s novoimenovanim čelnikom Irske Simonom Harrisom. I Španija i Irska su proteklih sedmica potvrdile da će priznati palestinsku državu.

Ovo je prvi od brojnih sastanaka koje Sanchez namjerava održati tokom narednih dana kako bi dobio podršku za priznanje Palestine.

Španski premijer se također planira sastati sa premijerima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije, rekla je ranije novinarima glasnogovornica Vlade Pilar Alegria.

“Želimo zaustaviti humanitarnu katastrofu u Gazi i pomoći u pokretanju političkog mirovnog procesa koji vodi do ostvarenja dvodržavnog rješenja što je prije moguće”, rekla je Alegria.

Tokom rata koji je započet 7. oktobra, Irska i Španija su istupile kao najveće pristalice Palestine u Evropskoj uniji (EU).

Stavovi drugih država

Na samitu 22. marta, čelnicima Irske i Španije također su se pridružili njihove kolege iz Slovenije i Malte u isticanju potrebe priznavanja palestinske države.

Trenutno samo osam od 27 članica EU-a priznaje Palestinu kao državu, a to su: Poljska, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Češka, Slovačka, Švedska i Kipar.

Ako im se pridruže Irska, Španija, Slovenija i Malta, broj članica EU koje priznaju palestinsku državu bit će povećan na 12.

Međutim, EU kao tijelo ne priznaje Palestinu kao državu, uprkos višestrukim diplomatskim naporima tokom godina unutar bloka da se to učini. Neke od najmoćnijih i najutjecajnijih država EU-a, uključujući Njemačku i Francusku, stava su da palestinsku državnost treba priznati samo kao dio dvodržavnog rješenja s Izraelom.

Mijenja li se stav Evrope o ratu?

Izrael je također dobio kritike od drugih evropskih zemalja tokom rata. Tako je 10. novembra belgijski premijer Alexander De Croo ocijenio izraelsku kampanju u Gazi neproporcionalnom.

“Ako bombardirate cijeli izbjeglički kamp sa namjerom da eliminirate teroristu, mislim da to nije proporcionalno”, rekao je, ali je insistirao da “Belgija neće stati ni na jednu stranu”.

Nekoliko dana nakon toga, zamjenik belgijskog premijera uputio je rijedak evropski poziv na sankcije Izraelu. Kasnije u novembru, premijeri Belgije i Španije održali su zajedničku konferenciju za novinare u Rafahu, na egipatskoj strani granice s Gazom, kritizirajući izraelski rat.

Kada je Izrael optužio agenciju UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) da ima veze s napadom Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, nekoliko je država prekinulo finansiranje UNRWA-e. Međutim, evropske države, uključujući Rumuniju, Norvešku, Švicarsku i Švedsku, nastavile su podržavati UN-ovu agenciju.

“Mislimo da je smanjenje finansiranja pogrešan odgovor jer mi to miriše na kolektivno kažnjavanje”, rekao je za Al Jazeeru norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide.

Kako ostatak svijeta sada gleda na Palestinu?

Izraelov najveći saveznik, Sjedinjene Američke Države, također je nedavno upozorio Izrael protiv planirane kopnene operacije na Rafah. Također nije stavio veto na posljednju rezoluciju UN-a kojom se poziva na prekid vatre tokom ramazana. Međutim, SAD nastavlja isporučivati vojnu pomoć Izraelu.

Druge države također su pojačale podršku Palestini. Dok je slučaj južnoafričke tužbe za genocid protiv Izraela u procesu na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), Nikaragva je također predstavila slučaj pred ICJ-om u ponedjeljak pozivajući Njemačku da prestane isporučivati oružje Izraelu.

Sve u svemu, 139 od 193 države članice Ujedinjenih naroda priznaju Palestinu kao državu.

Izvor: Al Jazeera i agencije