Kishida: Podrška SAD-a ključna za opstanak Ukrajine

Kishida je tek drugi japanski premijer koji je imao privilegiju obratiti se zajedničkom sastanku nakon Shinza Abea 2015. godine.

Kishida je rekao da je svijet na 'historijskoj prekretnici' i da postoji prijetnja slobodi i demokratiji (Shwan Thew/EPA-EFE)

Ukrajina riskira kolaps pod ruskim napadima bez američke podrške, što je katastrofa koja bi mogla ohrabriti Kinu i rasplamsati novu krizu u istočnoj Aziji, poručio je Fumio Kishida, japanski premijer američkim zastupnicima.

U prvom govoru japanskog premijera u posljednjih devet godina pred Američkim kongresom, Kishida je pozvao Amerikance da ne sumnjaju u svoju “nezamjenjivu” ulogu u globalnim pitanjima te je rekao da Tokio poduzima historijsko jačanje vojske, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Posljednjih nekoliko sedmica je u zastoju zahtjev američkog predsjednika Joea Bidena o 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, jer je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson odbio dopustiti glasanje o pitanju koje je uzrok podjelama u susret predsjedničkim izborima 5. novembra.

Historijska prekretnica

“Želim se obratiti onim Amerikancima koji osjećaju usamljenost i zamor da su zemlja koja mora održavati međunarodni red”, rekao je Kishida.

“Nezamjenjivo je američko vodstvo. Bez američke podrške, koliko je još ostalo dok se nade Ukrajine ne uruše pod ruskim napadima. Bez američke prisutnosti, koliko je ostalo do suočavanja Indo-Pacifika s još težom stvarnošću?”, pita se premijer.

Obraćanje zajedničkim sastancima Senata i Zastupničkog doma SAD-a načelno je rezervirano za najbliže američke saveznike ili velike svjetske ličnosti, a obično se događa ne više od dvaput godišnje. Posljednje obraćanje bilo je ono izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga 2023. godine.

Kishida je tek drugi japanski premijer koji je imao privilegiju obratiti se zajedničkom sastanku nakon Shinza Abea 2015. godine.

Premijer je rekao kako se svijet nalazi na “historijskoj prekretnici”, da postoji prijetnja slobodi i demokratiji, da zemlje u razvoju imaju više ekonomske moći, a da klimatske promjene i brzi napreci u umjetnoj inteligenciji ometaju živote ljudi.

Izvor: Agencije