General: Ruske snage na istoku nadmašuju ukrajinske sedam do deset puta

Glavnokomandujući američkih snaga u Evropi rekao je da izdržljivost ukrajinskih vojnika uskoro neće moći parirati ljudstvu i projektilima ruske vojske.

Ukrajinski general kaže da vojsci nedostaje ljudstva (Genya SAVILOV / AFP)

Ruske snage brojčano nadmašuju ukrajinske trupe sedam do deset puta u istočnim regijama, izjavio je u četvrtak ukrajinski general Jurij Sodol u parlamentu.

“Neprijatelj nas brojčano nadmašuje sedam do deset puta, nedostaje nam ljudstva”, rekao je Sodol, koji komanduje trupama u Harkovskoj, Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prethodno je glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, general Christopher Cavoli rekao da izdržljivost ukrajinskih vojnika uskoro neće moći parirati ljudstvu i projektilima ruske vojske ukoliko Američki kongres ne izdvoji dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini.

“Ako ne nastavimo podržavati Ukrajinu, ona će ostati bez granata i prestretača u protivzračnoj odbrani u prilično kratkom roku”, rekao je Cavoli pred Komitetom za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa SAD-a.

Naveo je da ruska strana sad ispaljuje više municije na Ukrajinu, u razmjeri pet naprema jedan.

“U narednih nekoliko sedmica odnos će biti deset naprema jedan. Ne govorimo o mjesecima. Ne govorimo hipotetički”, rekao je Cavoli.

Izvor: Agencije