Novinarka Radija Slobodna Evropa uhapšena u Rusiji

Alsu Kurmaševa uhapšena od optužbom da se nije registrovala kao „strani agent“.

Alsu Kurmaševa, koja ima rusko i američko državljanstvo, drugi je američki novinar koji je priveden u Rusiji ove godine (Radio Slobodna Evropa)
Alsu Kurmaševa, koja ima rusko i američko državljanstvo, drugi je američki novinar koji je priveden u Rusiji ove godine (Radio Slobodna Evropa) (Radio Slobodna Evropa)

Ruske vlasti uhapsile su novinarku Radija Slobodna Evropa (RSE) koji finansiraju Sjedinjene Američke Države, pod optužbom da se nije registrovala kao „strani agent“, saopćeno je iz te medijske kuće, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Alsu Kurmaševa, koja ima rusko i američko državljanstvo, drugi je američki novinar koji je priveden u Rusiji ove godine, navodi britanska agencija. Evan Gershkovich, dopisnik Wall Street Journala, uhapšen je u martu pod optužbom za špijunažu, što on negira.

Ruska novinska agencija Tatar-Inform saopćila je da Kurmaševa nije bila registrovana kao „strani agent“, dok je prikupljala informacije o vojnim aktivnostima Rusije. Ona bi se mogla suočiti sa zatvorskom kaznom do pet godina, navodi RSE koji je tražio njeno oslobađanje.

Zapljenjeni pasoši

Kurmaševa je živjela u Pragu do maja, kada je otputovala u Rusiju zbog „porodične vanredne situacije“, navodi Radio Slobodna Evropa. Njena dva pasoša zaplijenjena su 2. juna kada se pokušala vratiti u Prag i kažnjena je zato što nije obavijestila ruske vlasti o svom američkom državljanstvu.

Novinarka je čekala da joj vrate dokumente kada je 18. oktobra privedena po novoj optužbi, navodi RSE.

Prema ruskom zakonu, pojedinci i organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva mogu biti proglašeni stranim agentima, što potencijalno urušava njihov kredibilitet u ruskoj javnosti.

Izvor: Agencije