Erdogan ponudio da bude domaćin ukrajinsko-ruskog mirovnog samita

Dok se Erdogan nameće kao posrednik, Zelenski kaže da Rusija neće biti pozvana na prvi samit.

Erdogan je ponovio podršku Turske teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine [Umit Bektas/Reuters]

Turska je spremna ugostiti samit između Ukrajine i Rusije kako bi se okončao rat, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Istanbulu.

Govoreći nakon njihovog sastanka u petak, Erdogan, koji ima uravnotežene odnose sa Moskvom i Kijevom za vrijeme dvogodišnjeg rata, govorio je o “mogućnostima koje Turska može pružiti”.

“Dok nastavljamo svoju solidarnost s Ukrajinom, nastavit ćemo s radom na okončanju rata pravednim mirom na temelju pregovora”, rekao je.

Zelenski je rekao da su razgovori bili “iskreni i plodonosni”, iako se u izjavi objavljenoj na platformi X nakon sastanka suzdržao od komentara na prijedlog o mirovnom samitu.

Međutim, novinska agencija Reuters citira ukrajinskog čelnika, koji je u misiji nabavke više municije i oružja od saveznika kako bi zaustavio napredovanje neprijatelja na istočnom ratištu, koji je rekao da Rusija neće biti pozvana na prvi samit koji bi se trebao održati u Švicarskoj.

Zelenski je također zahvalio Erdoganu na njegovim naporima u pregovorima o oslobađanju ukrajinskih zatvorenika “držanih u ruskim zatvorima i logorima u izuzetno teškim i nehumanim uslovima”.

Erdogan, koji je ponovio podršku Turske “teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti” Ukrajine, rekao je da su on i Zelenski razgovarali o sigurnosti luka, Crnog mora, razmjeni zarobljenika i sigurnosti hrane.

Strateški položaj

Strateški položaj Turske na Crnom moru i njena kontrola nad Bosforskim moreuzom daje joj jedinstvenu vojnu, političku i ekonomsku ulogu u sukobu.

Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Turska je bila domaćin neuspjelih pregovora o prekidu vatre između Kijeva i Moskve.

“Obje strane su sada dostigle granicu onoga što mogu postići ratom”, rekao je ovog mjeseca turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

“Mislimo da je vrijeme da započnemo dijalog o prekidu vatre.”

U julu 2022. godine, Ankara je s Ujedinjenim narodima posredovala u sporazumu o crnomorskom žitu, najznačajnijem diplomatskom sporazumu do sada postignutom između Kijeva i Moskve. Ali Moskva je odustala od inicijative godinu dana kasnije, žaleći se da su uslovi bili nepravedni.

Kijev je od tada koristio alternativni brodski put za izvoz žita kako bi izbjegao sporne međunarodne vode.

Sastanak između Erdogana i Zelenskog dolazi sedmicu nakon što se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao sa svojim turskim kolegom Fidanom na diplomatskom forumu u Antaliji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao je posjetiti Tursku prošlog mjeseca, ali je odgodio putovanje, navode turski i ruski mediji pozivajući se na diplomatske izvore.

Izvor: Al Jazeera i agencije