Prva strategija EU-a za odbranu: Trošiti više, bolje i zajednički

Komisija poziva države članice da do 2030. godine najmanje 40 posto odbrambene opreme nabavljaju zajednički i da do 2030. godine evropska industrija osigura najmanje 50 posto vojne opreme u EU-u.

Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager kaže da je strategija odgovor na promjenu sigurnosne paradigme u Evropi (REUTERS/Yves Herman)

Evropska komisija je u utorak predložila prvu Evropsku strategiju za odbrambenu industriju (EDIS), u kojoj se ističe da države članice EU moraju u području odbrane ulagati više, bolje i zajedno, prenosi Hina.

Kao prvi korak u provedbi strategije, Komisija je predstavila i zakonodavni prijedlog Evropskog programa za odbrambenu industriju (EDIP), za koji je iz evropskog budžeta namijenjeno 1,5 milijardi eura u razdoblju od 2025. do 2027. godine, te okvir mjera kako bi se osiguralo da odbrambeni proizvodi budu pravovremeno dostupni.

“Snažna, otporna i konkuretna evropska odbrambena industrija strateški je imperativ i preduvjet za jačanje naše odbrambene spremnosti”, istakao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

On je dodao da su članice EU-a decenijama vrlo malo izdvajale za odbranu te da sada nužno investirati “više, bolje i zajedno”.

Promjena sigurnosne paradigme

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, koji predstavlja povratak konvencionalnog rata visokog intenziteta na evropskom tlu, Komisija naglašava da EU i države članice moraju pojačati svoju spremnost, što znači osigurati svojim oružanim snagama potrebne količine odbrambene opreme i sistema.

U Komisiji ističu da njihove analize pokazuju da su države članice u proteklom periodu trošile znatno ispod dva posto svoga BDP-a na odbranu, što je cilj koji su postavile sebi države članice NATO-a. U slučaju da su zaista u posljednjih 15 godina ulagali ta dva posto, to bi danas iznosilo dodatnih 1.000 milijardi eura. “To je red veličine onoga što sada trebamo nadoknaditi“, navode iz Komisije.

Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager kaže da je strategija odgovor na promjenu sigurnosne paradigme u Evropi.

Ona ističe da su države članice do sada trošile na odbranu kupujući različite sisteme oružja, uglavnom izvan EU i da je sada, kada njihovi odbrambeni budžeti jako rastu, potrebno ulagati bolje, što znači zajedno kao Evropljani.

To znači da je potrebno smanjiti fragmentaciju i povećati saradnju kako bi se se ostvario puni potencijal sve većeg ulaganja država članica u odbranu.

Evropljani Ukrajini kupili američko oružje

Komisija poziva države članice da do 2030. godine najmanje 40 posto odbrambene opreme nabavljaju zajednički i da do 2030. godine evropska industrija osigura najmanje 50 posto vojne opreme u EU-u.

Komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton kaže da je 68 posto oružja koje je EU kupila za potrebe Ukrajine proizvedeno u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Komisiji ističu da jačanje saradnje među članicama u području odbrane ni u kojem slučaju ne znači da EU preuzima ovlasti država članica, koje su i dalje isključivo nadležne za pitanja odbrane.

Komisija je također predložila da se dio profita koji dolazi od zamrznute ruske imovine iskoristi za kupovinu oružja za Ukrajinu.

Izvor: Agencije