Među uhapšenim u Turskoj i agent kojeg je Mossad navodno obučavao u Beogradu

Osumnjičeni su navodno prikupljali podatke o pojedincima i kompanijama u Turskoj i prodavali ih Izraelu.

Osumnjičeni su privedeni tokom istovremenih racija u Istanbulu, rekao je ministar unutarnjih poslova [Umit Bektas/Reuters]

Turska policija privela je sedam osoba osumnjičenih za prodaju informacija izraelskoj obavještajnoj agenciji Mossad.

Osumnjičenici su privedeni u utorak tokom racija u Istanbulu, objavio je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya na društvenoj mreži X.

Hapšenja su posljednja u valu takvih policijskih akcija u Turskoj.

Pretresi u Istanbulu

Uhapšeni se sumnjiče da su prikupljali podatke o pojedincima i kompanijama u Turskoj i prodavali ih izraelskoj obavještajnoj agenciji, objavio je Yerlikaya.

Racije su bile zajednička operacija policije sa turskom Nacionalnom obavještajnom organizacijom (MIT).

“Nikada nećemo dopustiti da se špijunske aktivnosti provode unutar granica naše države. Uhvatit ćemo ih jednog po jednog i privesti pravdi”, rekao je Yerlikaya.

Video koji je objavio ministar unutrašnjih poslova pokazao je kako policija pretresa lokacije u Istanbulu i navodno oduzima oružje, drogu i elektroničke uređaje.

Nije poznato jesu li podignute optužnice protiv uhapšenih. Izrael nije odmah komentirao slučaj.

Val hapšenja

Prošlog mjeseca je po istim ili sličnim optužbama uhapšeno sedam osoba, dok je početkom januara turska policija privela 34 osobe pod sumnjom da su špijunirali za Izrael.

Osumnjičeni uhapšeni u januaru optuženi su za planiranje izvođenja aktivnosti uključujući izviđanje i “progon, napad i otmicu” stranih državljana koji žive u Turskoj.

Tadašnji ministar pravosuđa Yilmaz Tunc rekao da je većina osumnjičenih optužena za “političku ili vojnu špijunažu” u ime izraelske obavještajne službe.

Državna agencija Anadolija, pozivajući se na neimenovane sigurnosne zvaničnike, objavila je kako je među uhapšenima u utorak bivši državni službenik koji trenutno radi kao privatni detektiv, a koga je Mossad navodno obučavao u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Uplate u kriptovaluti

Navodno je prikupljao informacije o bliskoistočnim firmama i pojedincima, te postavljao uređaje za praćenje u vozila ljudi na meti izraelske obavještajne službe.

Primao je uplate u kriptovaluti koje se nisu pojavile u službenim evidencijama, objavio je MIT.

Nakon godina napetosti, Turska i Izrael normalizirali su veze 2022. i ponovo imenovali ambasadore. Međutim, odnosi su ponovo pogoršani kada je počeo rat Izraela i Hamasa. Ankara je jedan od najoštrijih kritičara izraelskog rata u Gazi.

U decembru je šef izraelske sigurnosne agencije Shin Bet rekao da je njegova organizacija spremna napasti grupu Hamas bilo gdje, uključujući Liban, Tursku i Katar. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan brzo je upozorio na “ozbiljne posljedice” ako Izrael napadne bilo koga na turskom tlu.

Izvor: Agencije