Crkve u Jerusalemu osuđuju izraelski napad na nevine ljude u Gazi

U svjetlu strašnog zločina koji se dogodio u četvrtak i njegovog užasnog konteksta, mi, patrijarsi i poglavari crkava u Jerusalemu, osuđujemo ovaj brutalni napad na nedužne civile, poručili su.

Saopćenje patrijarha i poglavara crkava ukazuje da u gradu Gazi živi oko pola miliona Palestinaca bez pomoći (Reuters)

Okupirani Jerusalem – Patrijarsi i poglavari crkava u okupiranom Jerusalemu osudili su pucnjavu izraelske okupacione vojske na masu okupljenih palestinskih civila koji su pokušavali doći do hrane, u jugozapadnom dijelu grada Gaze.

“Iako su glasnogovornici (izraelske) vlade u početku nastojali negirati umiješanost vojnika u ovaj incident, kasnije je, istog dana, ministar odbrane (Itamar Ben- Gvir) ne samo pohvalio vojnike za ovaj čin, opisavši ga odličnim, već je pokušao žrtve okriviti za vlastitu smrt, optužujući ih da su željeli nauditi teško naoružanim vojnicima, kritizirajući tom prilikom isporuku humanitarne pomoći u Gazu, tvrdeći da se ona mora zaustaviti”, naveli su u zajedničkoj izjavi.

“Ova izrečena tvrdnja (ministra odbrane) pretvorila se u surovu realnost za preostalih pola miliona ljudi u gradu Gazi, gdje su isporuke pomoći gotovo u potpunosti zaustavljene zbog strogih ograničenja ulaska i nepostojanja sigurnosne pratnje za konvoje pomoći”, dodaje se u saopćenju.

Crkveni čelnici su izjavili da su humanitarni službenici “često upozoravali na glad kao rezultat blokade sjeverne Gaze, koja je vlade dobronamjernih zemalja primorala, nemavši alternative, da pomoć spuštaju iz zraka”.

“Međutim, ova pomoć predstavlja samo dio stvarnih potreba ostatka civilnog stanovništva u ovom dijelu Pojasa, čiji je broj veći od broja stanovnika Tel Aviva, drugog grada po veličini u Izraelu”, rekli su u svom saopćenju.

U saopćenju se dodaje: “U svjetlu strašnog zločina koji se dogodio u četvrtak i njegovog užasnog konteksta, mi, patrijarsi i poglavari crkava u Jerusalemu, osuđujemo ovaj brutalni napad na nedužne civile.”

Izraelsko otvaranje vatre na ljude potrebne pomoći, rezultiralo je smrću desetaka među njima (Al Jazeera)

“Dok upućujemo apel u ime svih nevinih ljudi, žrtava ovoga rata, Boga molimo za kršćanske zajednice u Gazi koje su pod našim pastoralnim staranjem”, rekli su.

“Među njima je i više od 800 kršćana koji su utočište pronašli u Crkvi Svetog Porfirija i Crkvama Svete porodice u gradu Gazi i tu obitavaju gotovo pet mjeseci”, naglasili su.

Patrijarsi i poglavari crkava su dodali: “Nadamo se da će neprijateljstava biti okončana, zatvorenici oslobođeni, potlačeni ostvariti svoja prava i da će se stvoriti pretpostavke za ozbiljne diplomatske napore koji će na kraju dovesti do pravednog i trajnog mira.”

Prema izvještaju vladinog ureda za medije u Gazi, okupacione snage su, u četvrtak ujutro, otvorile vatru na grupu Palestinaca koji su čekali dolazak kamiona s hranom na područje kružnog toka Nabulsi, u južnoj Gazi, kom prilikom su usmrtile 118 Palestinaca, a 760 ranile. Ovaj masakr naišao je na žestoke arapske, regionalne i međunarodne osude.

Kao rezultat rata i izraelskih ograničenja, stanovnici Pojasa Gaze, posebno provincije Gaze i sjevera, su na ivici gladi, a u svjetlu ozbiljne nestašice hrane, vode, lijekova i goriva, uz raseljenost oko dva miliona Palestinaca unutar Pojasa, koji je već 17 godina pod opsadom Izraela.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze, čije su žrtve desetine hiljada civila, većinom djece i žena, uzrokujući neviđenu humanitarnu katastrofu i masovno uništenje infrastrukture, što ga je dovelo pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za genocid.

Izvor: Al Jazeera i agencije