WSJ: Misteriozne smrti istaknutih ruskih ličnosti na tri kontinenta

Elektronska enciklopedija Wikipedia stalno ažurira popis pod naslovom Sumnjive smrti ruskih biznismena (2022-2024), koji do sada uključuje 51 ime.

Žena gleda cvijeće i fotografije na Nacionalnom spomeniku na trgu Dam, nakon sprovoda ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, u Amsterdamu, Nizozemska, 1. marta 2024. (REUTERS/Piroschka van de Wouw)

Američki Wall Street Journal izvijestio je da je od izbijanja rata u Ukrajini umrlo više ruskih istaknutih ličnosti, pod “sumnjivim” okolnostima, uključujući poslovne ljudi, državne službenike i političare koji su živjeli izvan zemlje, čak i na drugim kontinentima.

Zamjenik ruskog ministra nauke preminuo je od misteriozne bolesti na povratnom letu s Kube. Španska policija još uvijek istražuje smrt bivšeg potpredsjednika upravnog odbora ruske kompanije za proizvodnju plina, po imenu Sergej Protosinia, te njegove supruge i kćeri, 2022. godine, u njihovoj kući u blizini grada Barcelone.

Pilot disident

Najistaknutiji incident o kojem je izvijestio Wall Street Journal je smrt pilota Maxima Kuzminova, koji je iz Rusije pobjegao helikopterom u Ukrajinu, ali je potom ubijen u njegovom novom domu u Španiji.

Prema detaljima koje su objavile novine, Kuzminova je ubica sačekao prošlog mjeseca u garaži njegovog novog stana u ljetovalištu Villajoyosa u Španiji.

Španske vlasti nisu uspjele identificirati osumnjičenika za atentat, iako istražitelji vjeruju da je Kremlj naredio ubistvo ruskog pilota, koji je isporučio svoj helikopter u Ukrajinu i zauzvrat dobio nagradu od 500.000 dolara te poticao građane da učine isto.

List piše da elektronska enciklopedija “Wikipedia” stalno ažurira popis pod naslovom “Sumnjive smrti ruskih biznismena (2022-2024), koji do sada uključuje 51 ime”.

Prošlog mjeseca nezavisni ruski mediji otkrili su da je sin Igora Sečina, koji je bio blizak Putinu i predsjednik Uprave gigantske naftne kompanije Rosneft, također preminuo u svom luksuznom stambenom kompleksu u Moskvi u dobi od 35 godina.

Kremlj

Među poznatim slučajevima o iznenadnoj smrti utjecajnih Rusa – spomenutim u izvještaju Wall Street Journala – bilo je i “ubistvo” vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći prošle godine, kao i smrt opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog u pritvorskoj ćeliji na Arktiku prošlog mjeseca.

Želeći potaknuti dezertiranje ruskih vojnika, ukrajinska vojna obavještajna služba uspostavila je telefonsku liniju pod nazivom “Želim živjeti” i pozvala ih da polože oružje i pređu u Ukrajinu. Prema izvještaju Wall Street Journala stotine ruskih vojnika i funkcionera koristilo se tom linijom.

Vruća linija

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) također je kreirala tri video sadržaja pozivajući Ruse – posebno službenike sigurnosti – na saradnju s Washingtonom.

U odvojenom projektu direktor britanske obavještajne službe Richard Moore pozvao je ruske građane da napuste svoju zemlju, uz poruku: “Naša su vrata uvijek otvorena”, uvjeravajući ih da “ćemo vaše tajne uvijek čuvati”.

Wall Street Journal piše da Kremlj nije odgovorio na zahtjeve lista da komentira ono što je sadržano u izvještaju.

Izvor: Agencije