Wagner potvrdio pogibiju Prigožina, za njegovu smrt okrivio ‘izdajnike Rusije’

Avion na putu od Moskve do Sankt Peterburga, prevozio je sedam putnika i tri člana posade.

Privatni avion Embraer Legacy koji je putovao iz Moskve za Sankt Peterburg srušio se u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti (Reuters)

Lider ruske paravojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin je mrtav, potvrdila je ta vojna formacija na svom Telegram kanalu, a isto su objavili i ruski zvačnici.

“Vođa Wagner grupe, heroj Rusije, istinski patriota svoje domovine, Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je, a to je rezultat akcija izdajnika Rusije”, navodi se u postu na kanalu grupe Wagner.

“Ali čak i u paklu, on će biti najbolji! Slava Rusiji”, dodaje se u objavi Wagnera, koja je uslijedila nakon pada privatnog aviona sjeverno od Moskve, u kojem je, sudeći prema spisku putnika, bio i Prigožin.

Državna agencija RIA Novosti navela je da je Prigožin bio u avionu.

“Zvaničnici ruske avijacije potvrđuju da je Jevgenij Prigožin bio u tom avionu. To je upravo došlo iz ruskih medijskih izvora”, rekao je Al Jazeerin Daniel Hawkins u izvješaju iz Moskve.

Među deset osoba koje su poginule je i komandant Wagnera Dmitrij Utkin, navodi ruska civilna avijacija Rosaviacija.

Ranije je TASS javio da je deset osoba umrlo nakon što se privatni avion srušio u ruskoj oblasti Tver sjeverno od Moskve.

Avion na putu od Moskve do Sankt Peterburga, prevozio je sedam putnika i tri člana posade.

„Privatni avion Embraer Legacy koji je putovao iz Moskve za Sankt Peterburg srušio se u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti. U avionu je bilo deset ljudi, uključujući tri člana posade. Prema preliminarnim informacijama, svi koji su se nalazili u avionu su poginuli”, saopšteno je iz Ministarstva za vanredne situacije na društvenoj mreži Telegram.

Prema podacima sa sajta ”FlightRadar24”, nije poznato odakle je avion poletio, prenio je BBC.

Avion se na radarima navodno pojavio u blizini Moskve, gdje se vidjelo da se penje na visinu od 8.800 metara, nakon čega je počeo naglo padati.

Avion je bio registrovan na Autolex Transport, kompaniju koju je SAD povezivao sa Jevgenijem Prigožinom.

Avion je nekoliko puta posljednjih mjeseci letio na relaciji Moskva – Sankt Peterburg, a prema pisanju BBC-a nedavno je i fotografisan u Bjelorusiji, gdje se pretpostavlja da se trenutno nalazi baza Wagnera, prenosi Tanjug.

Federalna agencija počinje istragu

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti u međuvremenu je objavila, pozivajući se na hitne službe, da je na mjestu pada aviona pronađeno osam tijela, te da se operacija potrage i spašavanja na mjestu nesreće nastavlja.

Kako navodi Interfaks, specijalna komisija Federalne agencije za zračni saobraćaj istraživat će pad aviona.

”Posebno formirana komisija Federalne agencije za vazdušni saobraćaj počela je da istražuje okolnosti i uzroke nesreće sa avionom Embraer-135 koja se dogodila 23. augusta u Tverskoj oblasti“, prenosi Telegram kanal agencije.

Komisija Federalne agencije počinje inicijalne akcije na licu mjesta, a počela je i prikuplјanje činjeničnih materijala o obučenosti posade, tehničkom stanju aviona, meteorološkoj situaciji na ruti leta, radu dispečerskih službi.

Stručnjaci oprezni o Prigožinovoj smrti

Stručnjaci su i dalje oprezni oko toga da li je šef Wagnera bio u avionu koji se srušio. Ali neki kažu da je, bez obzira na ishod, Prigožin obilježen čovjek.

“Još ne znamo sve detalje, ali ako se ispostavi da je vijest [o smrti Prigožina] tačna, to nije slučajno”, rekao je Colin Clarke iz grupe Soufan, govoreći za Al Jazeeru iz Pittsburgha.

Mihail Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je u vezi informacija o Prigožinovoj smrti da „moramo čekati da se ratna magla raziđe“.

„Međutim, jasno je da Putin nikome ne oprašta“, napisao je Podoljak na mreži X.

„Također je očigledno da je Prigožin sebi potpisao specijalnu smrtnu kaznu onog trenutka kada je povjerovao u čudne ‘garancije Lukašenka’ i u ništa manje apsurdnu ‘poštenu riječ’ Putina”, napisao je Podoljak, misleći na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ne zna tačno šta se dogodilo, ali da nije iznenađen, prenosi Bloomberg News.

Osnivač grupe Wagner Jevgenij Prigožin (AFP)

Daniel Hawkins, novinar iz Moskve, rekao je ranije Al Jazeeri da “izvještaji u ruskim medijima, za sada nepotvrđeni, govore da su ovu letjelicu mogli oboriti sistemi protuzračne odbrane”.

“Prigožin nekad je bio blizak Putinov saradnik. Bio je poznat kao Putinov kuhar jer je njegova firma pružala usluge keteringa Kremlju. Izgradio je poslovno carstvo na više polja, ali najpoznatiji je kao osnivač Wagnera, privatane vojne grupe.

Posljednje javljanje šefa Wagnera

Wagner je dugo godina djelovao iz sjene, mnogi zvaničnici su negirali njegovo postojanje, neki nisu znali ni da postoji. Ta grupa je došla pod lupu posebno u ratu u Ukrajini, gdje se pokazala kao jedna od najpotentnijih ruskih oružanih grupa, posebno prilikom bitke za Bahmut ranije ove godine.

Taj odnos se pogoršao u junu, kad je Prigožin kao odogovor na navodni napad na svoje borce, poveo pobunu, zauzeo vojnu zgradu u Rostovu i krenuo na Moskvu. To je naglo okončano nakon pregovora kojima je posredovao Aleksandar Lukašenko.

Nakon toga, postavilo se pitanje šta će biti s Prigožinom. Pokrenuta je krivična istraga, Wagner je prebačen u Bjelorusiju, a prije samo nekoliko dana snimio je video iz Afrike na kojem govori da će Wagner od sad štititi ruske interese na tom prostoru. To je bilo samo prije dva dana, stoga današnja informacija dolazi kao veliki šok”.

Izvor: Agencije