Ruska policija uhapsila novinarku koja je napravila posljednji snimak Navaljnog

Portparolka Navaljnog Kira Yarmysh rekla je da Favorskaya nije ništa objavila na platformama Navaljnove fondacije i sugerisala da je na meti ruskih vlasti jer je radila svoj posao kao novinar.

Antonina Favorskaya, jedna od nekoliko ruskih novinara na meti vlasti (Dmitry Serebryakov/AP Photo)

Novinarka koja je napravila posljednji snimak ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog prije njegove smrti, Antonina Favorskaya, nalazi se u pritvoru.

Favorskaya je pratila suđenja Navaljnom nekoliko godina, a međunarodna organizacija Reporteri bez granica saopćila je u četvrtak da je ona jedna od šest novinara širom zemlje koji su uhapšeni ovog mjeseca, prenosi Tanjug, navode Guardiana.

Ruske vlasti uhapsile su Favorskayu u srijedu u večernjim satima i optužile je da je dio “ekstremističke organizacije” zbog objava na društvenim mrežama Navaljnove fondacije za borbu protiv korupcije, saopćila je ruska grupa za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.

Kazna za neposlušnost

Portparolka Navaljnog Kira Yarmysh rekla je da Favorskaya nije ništa objavila na platformama fondacije i sugerisala da je na meti ruskih vlasti jer je radila svoj posao kao novinar.

OVD-Info je saopćio da je Favorskaya prvobitno uhapšena 17. marta nakon polaganja cvijeća na grob Navaljnog.

Provela je deset dana u zatvoru nakon što je optužena za neposlušnost prema policiji, ali kada je period pritvora okončan, vlasti su je ponovo optužile i naredile joj da se pojavi u Basmanskom okružnom sudu u Moskvi.

Ona je jedna od nekoliko ruskih novinara na meti vlasti. Još dvije novinarke, Aleksandra Astahova i Anastasia Musatova, također, su privremeno zadržane nakon što su došle da se sastanu sa optuženom novinarkom u pritvorskom centru u kojem je zatvorena.

Izvor: Agencije