Malezija želi nastavak istrage za nestalim letom MH370

Boing 777 sa 227 putnika i 12 članova posade na letu MH370, nestao je na putu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine.

Posjetioci gledaju olupinu aviona za koju se veruje da pripada avionu Malaysia Airlinesa, tokom obilježavanja 10. godišnjice njegovog nestanka, u Subang Jaya, u Maleziji, 3. marta 2024. godine (Hasnoor Hussain/Reuters)

Malezija se zalaže za obnovu potrage za avionom “Malaysian Airlinesa” na letu MH370, izjavio je danas malezijski ministar saobraćaja Anthony Locke, u trenutku kada se približava 10. godišnjica njegovog nestanka u jednoj od najvećih svjetskih misterija vazduhoplovstva.

Locke je rekao da je američka firma za istraživanje morskog dna Ocean Infinity pozvana na razgovore o najnovijem prijedlogu pretrage nakon dva prethodna neuspjela pokušaja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Malezijska vlada je posvećena potrazi (MH370) i ona se mora nastaviti”, rekao je Locke na događaju upriličenom povodom sjećanja na nestanak aviona.

Podvodna potraga koštala 130,46 miliona dolara

Boing 777 sa 227 putnika i 12 članova posade na letu MH370, nestao je na putu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine.

Malezijski istražitelji prvobitno nisu isključili mogućnost da je letjelica namjerno skrenuta sa kursa, a krhotine, za neke je potvrđeno, a za neke se vjeruje da su iz aviona, pojavile su se duž obale Afrike i na otocima u Indijskom okeanu.

Malezija je angažovala Ocean Infinity 2018. godine da pretraži južni dio Indijskog okeana, nudeći da plati do sedamdeset miliona dolara ako avion bude pronađen. Malezija, Kina i Australija ranije su okončale neuspješnu dvogodišnju podvodnu potragu koja je koštala 130,46 miliona dolara u januaru 2017. godine.

U avionu je bilo više od 150 kineskih putnika, a njihove porodice su tražile odštetu od “Malaysian Airlinesa”, Boinga, proizvođača motora za avione Rolls-Roycea i osiguravajuće grupe Allianz, između ostalih.

Sud u Pekingu je u novembru prošle godine počeo saslušanja o odšteti.

Izvor: Agencije