Malezija proglasila avion na letu MH370 nestalim

I dalje nije poznato zašto je avion promijenio smjer i nestao s radara (EPA)

Malezijske vlasti proglasile su avion na letu MH370 Malaysia Airlinesa nestalim, a svih 239 osoba koje su se nalazile u avionu mrtvim, kako bi porodice putnika i članova posade mogle dobiti pomoć, uključujući i kompenzaciju.

“Nakon 327 dana, a na temelju svih dostupnih podataka, kao i okolnosti spomenutih ranije, preživljavanje u tom području je vrlo malo vjerovatno”, kazao je Azharuddin Abdul-Rahman, generalni direktor Odjela za civilnu avijaciju (DCA), u izjavi koja je emitirana u četvrtak navečer.

“Prema tome, teška srca i s dubokom tugom, u ime Vlade Malezije, možemo službeno proglasiti da je Malaysia Airlines let MH370 doživio nesreću i da su svih 239 putnika i članova posade izgubili živote”, dodao je.

Aviokompanija je spremna odmah početi s kompenzacijama, rekao je Azharuddin, dodajući da će potraga za ostacima tog aviona ostati prioritet.

Nerazjašnjene okolnosti

Sudbina aviona Malaysia Airlinesa koji je 8. marta 2014. poletio iz Kuala Lumpura za Peking i dalje ostaje nerazjašnjena.

Dosad najskuplja potraga u historiji civilne avijacije počela je 18. marta na prostoru površine veće od 4,5 miliona četvornih kilometara.

Nakon potrage avionima i brodovima prednost je dana podmorskom istraživanju.

Avion je iz Kuala Lumpura poletio bez problema, ali je ubrzo isključen komunikacijski sistem koji prenosi najvažnije tehničke podatke o njegovom letu.

Nakon sat vremena, prestao je slati signale kontroli leta. I dalje nije poznato zašto je promijenio smjer i nestao s radara.

Izvor: Agencije