Avion na letu MH370 bio na automatskom pilotu

Avion na letu MH370 Malaysia Airlinesa nestao bez traga 8. marta sa 239 osoba (EPA)

Avion na letu MH370 Malaysia Airlinesa, koji je nestao bez traga 8. marta s 239 osoba, “vrlo vjerovatno” je bio na automatskom pilotu kada je pao u Indijski okean, objavile su u četvrtak australske vlasti koje zonu potrage premještaju južnije.

“Može se reći, mislim da je vrlo vjerovatno, da je letjelica bila na automatskom pilotu. U protivnom ne bi slijedila pravilnu putanju koja je identificirana zahvaljujući satelitskim podacima”, kazao je zamjenik premijera Australije Warren Truss, čija država usklađuje potragu u Indijskom okeanu.

“S obzirom na putanju preko Indijskog okeana, ocjenjujemo da je letjelica bila na automatskom pilotu dok nije ostala bez goriva”, dodao je šef Australskog ureda za zračnu sigurnost.

Promjena smjera

Let MH370 sa 239 osoba iz Kuala Lumpura za Peking iznenada je promijenio smjer sat vremena nakon polijetanja te prekinuo svaku komunikaciju s kontrolom leta.

Nijedan fizički trag aviona nije pronađen od tada, uprkos velikoj potrazi, čime nestanak leta MH370 postaje jedna od najvećih misterija modernog zračnog saobraćaja.

Izvor: Agencije