Ruski veto na obnovu mandata stručnjacima koji prate sankcije Pjongjangu

Sankcije, čije je uvođenje počelo 2006, ostat će na snazi, ali će mandat stručne komisije prestati 30. aprila.

Ruski potez uslijedio je nakon optužbi SAD-a, Južne Koreje i drugih da Pjongjang opskrbljuje Moskvu oružjem za rat u Ukrajini (Andrew Kelly/Reuters)

Rusija je stavila veto na obnavljanje mandata “panelu stručnjaka” Ujedinjenih naroda, koji nadgledaju pridržavanje Sjeverne Koreje međunarodnih sankcija.

Ruski potez u Vijeću sigurnosti UN-a uslijedio je nakon optužbi SAD-a, Južne Koreje i drugih da Pjongjang opskrbljuje Moskvu oružjem za rat u Ukrajini.

Panel, koji prati poštivanje sankcija UN-a, uvedenih zbog sjevernokorejskog nuklearnog oružja i programa balističkih projektila prije gotovo 20 godina, objavio je u svom najnovijem ažuriranju ovog mjeseca da istražuje izvještaje o transferu oružja.

“Ovo je poput uništavanja nadzornih kamera kako bi se izbjeglo hvatanje na djelu”, rekao je južnokorejski ambasador u UN-u Joonkook Hwang o vetu Rusije.

Rusko ‘priznanje krivice’

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je na društvenim mrežama potez Rusije opisao kao “priznanje krivice”.

Kina se suzdržala od glasanja u četvrtak, dok je preostalih 13 članica Vijeća sigurnosti UN-a glasalo za obnovu mandata.

“Današnje akcije Rusije cinično su potkopale međunarodni mir i sigurnost, kako bi unaprijedile korumpirani dogovor koji je Moskva sklopila s DNRK-om”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, upotrebljavaući naziv Demokratska Narodna Republika Koreja, službeni naziv zemlje.

Panel dva puta godišnje podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti i preporučuje radnje za poboljšanje provođenja sankcija koje su prvi put uvedene 2006. godine i postepeno pojačavane. Mandat mu istječe krajem aprila.

Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Ewha Womans u Seulu, rekao je da veto “dodatno pokazuje neučinkovitost Vijeća sigurnosti UN-a u suočavanju sa Sjevernom Korejom i očito pokazuje nespremnost određenih stalnih članica da ispune svoje obaveze”.

Ruske optužbe

Posljednjih godina dvije zemlje tražile su ublažavanje sankcija.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je Vijeću prije glasanja da zapadne nacije pokušavaju “udaviti” Sjevernu Koreju i da sankcije gube svoju “relevantnost” i postaju “odvojene od stvarnosti” u sprečavanju širenja nuklearnog oružja u zemlji.

Optužio je panel stručnjaka da se “sve više svodi na igranje na ruku zapadnjačkim pristupima“.

U posljednjem izvještaju panela ranije ovog mjeseca objavljeno je da je Sjeverna Koreja “nastavila kršiti” sankcije, uključujući lansiranje balističkih projektila i kršenje ograničenja uvoza nafte. Osim navodnih isporuka oružja Rusiji, panel je rekao da, također, istražuje desetke navodnih cyber-napada Sjeverne Koreje, kojima je ta zemlja zaradila tri milijarde dolara za svoje programe oružja.

Izvor: Al Jazeera i agencije