Schmidt pred Vijećem sigurnosti UN-a: Vlasti u RS teško krše Dejton

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se Vijeću sigurnosti UN-a i predstavio izvještaj o provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i stanju u BiH.

Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt upozorio je u srijedu na sjednici Vijeća sigurnosti UN da vlasti bh. entiteta Republika Srpska “teško krše” Dejtonski sporazum istaknuvši kako je stoga nužno zadržati jači angažman međunarodne zajednice i tako spriječiti eskalaciju.

Stanje u BiH našlo se na dnevnom redu redovne sjednice Vijeća sigurnosti UN na temelju izvještaja što ga tom tijelu svakih šest mjeseci podnose visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Schmidt je u svom trećem izvještaju u sadašnjem mandatu na 40-ak stranica analizirao stanje od oktobra prošle godine, a u istupu u New Yorku je upozorio da je ono pogoršano uprkos optimizmu što ga je u martu potaknula odluka Evropskog vijeća da odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Pohvalio je reformske napore koje su do marta uložile vlasti BiH predvođene Vijećem ministara.

Schmidt je kazao kako su uprkos tome uslijedili do sada “nezabilježeni napadi” na Dejtonski sporazum pa je stoga potrebna veća međunarodna pažnja kako bi se u BiH sačuvao mir i izbjegao raspad društva.

“Građani se plaše rata ali žele živjeti u miru i stabilnosti”, kazao je Schmidt dodajući kako stoga poziva na zajedničko djelovanje radi ubrzavanja reformi stvaranja pozitivne klime “korak po korak”.

Neprihvatljivim je ocijenio veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici za čim posežu političari iz RS-a..

Kazao je i kako Dejtonski sporazum ostaje garant opstanka BiH u postojećim granicama i okvir za saradnju dva entiteta ali sve je to, kako tvrdi, ugroženo prijetnjama iz Republike Srpske.

“Smatram da RS i njene vlasti teško krše Dejtonski sporazum. Prijetnja secesijom RS je protuustavno ponašanje i to može prouzročiti velike prijetnje ne samo po BiH nego i po cijelu regiju”, kazao je Schmidt na sjednici Vijeća sigurnosti.

Ocijenio je nužnim da Ured visokog predstavnika (OHR) u takvim okolnostima nastavi funkcionirati u punom kapacitetu i da se produži vojna misija Evropske unije u BiH pod nazivom “Althea”.

Na sjednicu je došao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je posebno insistirao na potrebi usvajanja rezolucije kojom bi Generalna skupština UN-a odala počast žrtvama genocida u Srebrenici. Optužio je vlasti RS-a za potkopavanje mira i stabilnosti kroz protuustavno djelovanje.

Rusija i Kina protiv visokog predstavnika

Punu podršku Schmidtu uz poziv na dijalog političara u BiH i provedbu reformi i osudu secesionističkih prijetnji dali su predstavnici svih država koje su trenutno članice Vijeća sigurnosti osim Rusije i Kine.

Američki predstavnik pri UN-u Robert Wood kazao je kako je OHR ključna institucija za održanje mira i stabilnosti u BiH, a posebno je kritizirao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika označivši ga direktnom prijetnjom sigurnosti u BiH i regiji.

“Potpuno podržavamo visokog predstavnika i sve njegove ovlasti”, kazao je Wood dok je ruski ambasador Vasilij Nebenzja kritizirao ne samo visokog predstavnika nego i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića zamjerajući im što su uopće došli u New York dok za to nemaju suglasnost iz RS.

Tvrdio je kako njih dvojica samo promoviraju “zapadnjačke ideje unitarne države” čime riskiraju “krvavi sukob”.

Kineski predstavnik Geng Shuang bio je nešto suzdržaniji od Nebenzje pozivajući na “nepristran stav i izbalansiran pristup”, ali je potvrdio kako ni njegova zemlja ne podržava djelovanje visokog predstavnika Schmidta. I Shuang i Nebenzja najavili su kako njihove države neće glasati za rezoluciju o genocidu u  Srebrenici.

Izvor: Al Jazeera i agencije