Deseci poginulih u izraelskim napadima na sirijski Halep

U izraelskim zračnim napadima gađano je nekoliko područja u okolini Halepa, rekli su izvori agencije Reuters.

Izrael već godinama izvodi slične napade u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao (EPA-EFE/YAHYA NEMAH/Ilustracija)

U izraelskim napadima na sirijski grad Halep u petak rano ujutro ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika libanske grupe Hezbollah, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.

Ranije je o napadima Izraela i naoružanih grupa na sjeverni sirijski grad Halep i “više poginulih civila i vojnika” izvijestilo Sirijsko ministarstvo odbrane.

U izraelskim zračnim napadima gađano je nekoliko područja u okolini Halepa oko 1:45 ujutro po lokalnom vremenu, navedeno je u saopćenju Ministarstva, prenijela je Hina.

Napadi su se poklopili s napadima bespilotnim letjelicama izvedenima iz grada Idliba i zapadnog ruralnog dijela Halepa, za koje je Ministarstvo utvrdilo da su ih izvele “terorističke organizacije”.

“Napadi su rezultirali smrću te ranjavanjem većeg broja civila i vojnika te su nanijeli materijalne štete na javnoj i privatnoj imovini”, navodi se u saopštenju Ministarstva, no pritom nije navelo tačan broj poginulih, kao ni jesu li žrtve posljedica izraelskih ili napada naoružanih grupa.

Izraelska vojska bez komentara

Izraelska vojska je odbila komentirati navode o napadima.

Kako navodi Reuters, od napada Hamasa na izraelske civile i vojnike prošlog oktobra, Izrael je eskalirao udare na, kako tvrdi, “uporišta milicija u Siriji koje podržava Iran”. Također je udario na protivzračnu odbranu sirijske vojske i neke sirijske snage.

Izrael već godinama izvodi slične napade u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsjednika Bashara al-Assada u ratu koji je počeo 2011. godine.

Borci povezani s Iranom, uključujući Hezbollah, sada imaju vlast u velikim područjima istočne, južne i sjeverozapadne Sirije i u nekoliko predgrađa oko glavnog grada.

Izvor: Agencije