Brazil: Policija istražuje zašto je Bolsonaro bio u Mađarskoj ambasadi

Mađarski premijer Viktor Orban, nacionalist koji je na vlasti već 14 godina, politički je saveznik krajnje desnog Jaira Bolsonara.

Prošle godine je brazilski sud presudio da Bolsonaro nema pravo na političku dužnost do 2030. zbog širenja izbornih dezinformacija tokom izbora 2022. (REUTERS/Amanda Perobelli)

Brazilska policija istražuje zašto je bivši predsjednik Jair Bolsonaro prošli mjesec proveo dvije noći u Mađarskoj ambasadi u Brasiliji odmah nakon što mu je oduzet pasoš u istrazi o navodnoj zavjeri za vojni udar, rekao je u srijedu obaviješteni izvor.

Izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je Reutersu da će policijski izvještaj o istrazi biti poslan sucu Vrhovnog suda Alexandru de Moraesu, koji je naredio istragu o navodnom planu za vojni udar nakon što je Bolsonara u oktobru 2022. porazio ljevičar Luiz Inacio Lula da Silva, prenosi Hina.

Bolsonaro je negirao bilo kakvu umiješanost u zavjeru, ali su bivši zapovjednici vojske i zračnih snaga ranije ovog mjeseca rekli u iskazu policiji da ih je Bolsonaro tražio da se pridruže planovima za puč. Rekli su da su odbili pridružiti se.

O Bolsonarovu boravku u Mađarskoj ambasadi između 12. i 14. februara prvi je u ponedjeljak izvijestio New York Times na temelju snimke sigurnosnih kamera na kojoj se vidi kako ulazi u diplomatski kompleks.

Policija je 8. februara zaplijenila Bolsonarov pasoš i optužila ga da je pripremao nacrt dekreta za poništavanje rezultata izbora 2022, provodio pritisak na vojne zapovjednike da se pridruže puču i planirao zatvoriti Moraesa.

‘Održavanje kontakata’

Moraes je Bolsonaru odredio rok do srijede da objasni Vrhovnom sudu svrhu svog boravka, rekli su sudski dužnosnici.

Bolsonarov advokat Fabio Wajngarten rekao je na društvenim mrežama u ponedjeljak navečer da je bivši predsjednik bio u ambasadi “kako bi održavao kontakt s dužnosnicima prijateljske zemlje” i “dobio novosti o političkim odnosima dvije zemlje”.

Mađarski premijer Viktor Orban, nacionalist koji je na vlasti već 14 godina, politički je saveznik krajnje desnog Bolsonara. Mađarska ambasada u Brasiliji nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

Otkako više nije na vlasti Bolsonaro održava bliske odnose s Orbanom kojeg je nazvao svojim “bratom” tokom posjete Budimpešti 2022.

Prošle je godine brazilski sud presudio da Bolsonaro nema pravo na političku dužnost do 2030. zbog širenja izbornih dezinformacija tokom izbora 2022.

Također se suočava s mogućim krivičnim prijavama za prevaru u vezi s potvrdom o vakcinaciji protiv COVID-19.

Izvor: Agencije