Bolsonaro optužen za krivotvorenje podataka o vakcinaciji protiv COVID-19

Bolsonaro, koji je ranije rekao da nije vakcinisan, pod istragom je od prošle godine zbog sumnje da je naredio saradnicima da krivotvore njegov zdravstveni karton kako bi mogao putovati.

Bivši predsjednik Brazila Jair Bolsonaro (Sergio Lima / AFP)

Brazilska federalna policija optužila je bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara za krivotvorenje potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19 u julu 2021. godine.

Optužnicu federalne policije objavio je u utorak Vrhovni sud Brazila, nakon istrage koja je počela prošle godine. To je jedna u nizu istraga s kojima se ovaj desničar suočava nakon završetka mandata u decembru 2022. godine.

Bolsonaro, koji je ranije rekao da nije vakcinisan, pod istragom je od prošle godine zbog sumnje da je naredio saradnicima da krivotvore njegov zdravstveni karton kako bi mogao putovati. Tokom svog predsjedničkog mandata više puta se našao na meti kritika zbog umanjivanja ozbiljnosti pandemije.

U izvještaju federalne policije je navedeno da je Bolsonaro sa još 16 osoba planirao izdavanje lažnih potvrda.

Više optužbi

Suočava se i s optužbama da je upisivao lažne podatke u zdravstveni sistem te je radi toga oformio kriminalno udruženje. U oba slučaja je predviđena zatvorska kazna.

Sada je na državnom tužilaštvu da odluči hoće li optužiti bivšeg šefa države.

Bolsonarova odbrana tvrdi da bivši predsjednik nije znao “da je neko od njegovih savjetnika krivotvorio potvrdu o vakcinaciji” i tvrdi da su to uradili samoinicijativno.

U maju prošle godine ga je ispitala policija, a njegova kuća je pretresena. Tada je rekao da nadležni pokušavaju “fabrikovati slučaj”.

Brazilski ured glavnog nadzornika je u januaru potvrdio da je Bolsonarova potvrda o vakcinaciji protiv COVID-19 krivotvorena, ali je zbog “nedostatka dokaza” o tome ko je unio lažne podatke u sistem preporučio zatvaranje slučaja.

Brojne kritike

Bolsonaro se suočio s brojnim kritikama jer je više puta umanjio značaj važnosti imunizacije i mjera karantina i jer je poručio Brazilcima da “prestanu kukati” tokom pandemije od koje je u Brazilu umrlo više od 700.000 ljudi.

Prema podacima javnog zdravstva, protiv COVID-19 se vakcinisao u julu 2022. u Sao Paulu. Međutim, nadzorni ured je otkrio da je riječ o lažnom unosu.

Tim njegove odbrane žalio se da je riječ o “političkom progonu”, tvrdeći da je Bolsonaro, dok je bio na funkciji predsjednika, bio “izuzet od predočenja bilo kakve potvrde tokom putovanja”.

Međutim, Bolsonorov bliski saradnik, vojni pukovnik Mauro Cid, priznao je da je unio lažne podatke u sistem javnog zdravstva za Bolsonara i njegovu kćerku, kao i da je tadašnjem predsjedniku dostavio potvrde.

Cid je uhapšen u maju prošle godine u okviru istrage, ali je pušten nakon nagodbe o priznanju krivice.

Izvor: Al Jazeera i agencije