Francuski ljekar u Gazi: Vidjeli smo brojne žrtve snajpera, pucali su i na djecu

Dva francuska ljekara operacije su vršila u užasnim uslovima, uz nestašicu dezinfekcijskih sredstava, jauke pacijenata i ranjenih, a svjedočili su i smrtnim slučajevima koji su se mogli izbjeći.

Ljekar Khaled Benboutrif potvrdio da su neki pacijenti 'vrištali od bolova zbog nedostatka anestetika', naglasivši da nedostatak lijekova pogađa i osobe s hroničnim bolestima (Kosay Al Nemer/Reuters)

Dva francuska ljekara koja su se vratila iz Pojasa Gaze, gdje su proveli nekoliko sedmica u Evropskoj bolnici, opisali su strašnu situaciju koja tamo vlada.

Operacije su vršili u užasnim uslovima, s obzirom na tešku nestašicu dezinfekcijskih sredstava, uz jauke pacijenata i ranjenih, a svjedočili su i smrtnim slučajevima koji su se mogli izbjeći.

”Nema više nikakvih sredstava da se osigura dezinfekcija bolničkih odjela”, rekao je Khaled Benboutrif, ljekar hitne medicine iz Toulousea.

Benboutrif je putovao u južni dio Pojasa Gaze u periodu od 22. januara do 6. februara s udruženjem ljekara Palmed, koje se brine za pomoć Palestincima. Osim žrtava bombardiranja, Benboutrif je objasnio da je u hitnoj službi primio “mnogo žrtava snajpera”.

“Bilo je jasno da su pucali na djecu. To je bilo dobro isplanirano i dobro proračunato”, rekao je ljekar, spomenuvši slučaj jedanaestogodišnje djevojčice koja je postala kvadriplegičarka nakon što je pogođena metkom u vrat.

Tokom konferencije za novinare u Marseilleu, šezdesetogodišnji ljekar je dodao: “Bilo nam je teško liječiti bolesne i ranjene. Nije bilo nosila, bili smo prisiljeni liječiti teško povrijeđene na tlu.”

Ozbiljne infekcije

Njegov kolega Pascal Andre, specijalista za zarazne bolesti, primijetio je da je između 8. i 22. februara “mnogo pacijenata imalo ozbiljne postoperativne infekcije”, jer operacijska sala “nije bila dovoljno čista” u nedostatku dezinfekcijskih sredstava.

Francuski ljekar je opisao situaciju u Gazi kao “neopisivu i neopravdanu”.

“Operacije se izvode u užasnim uvjetima jer ljudi ne mogu nabaviti odgovarajuća sredstva za dezinfekciju”, objasnio je Pascal Andre.

Benboutrif smatra da sukob traje već dugo i da “više ne postoji mogućnost” da medicinski timovi u Evropskoj bolnici “održe bilo kakvu organizaciju”.

“Laboratorij se suočava s brojnim problemima i bilo kakva nužna analiza za dijagnosticiranje infekcije ili praćenje bolesti više nije moguća”, rekao je francuski ljekar.

Smrti koje se mogu izbjeći

Benboutrif je istakao da jednu od poteškoća predstavlja veliki broj raseljenih koji su se sklonili u bolnicu i koji se “nalaze po hodnicima, čekaonicama i stepenicama” pa čak i u “nekim liftovima… posvuda”.

”Uprkos tome, moramo nastaviti pružati njegu pacijentima u potpunom haosu”, dodao je.

Doktor Andre je, vidno pogođen, ispričao: ”Vidio sam na Odjelu za reanimaciju pacijente s cjevčicama u ustima kako primaju umjetno disanje, a njihove oči su bile otvorene zbog nedostataka sedativa”, pojašnjavajući da su neki kamioni s humanitarnom pomoći ostali zaglavljeni na granici između Egipta i Pojasa Gaze.

Izrael kontrolira ulazak kopnene pomoći u Pojas Gaze, koja je i dalje nedovoljna s obzirom na ogromne potrebe 2,2 miliona ljudi, a velikoj većini njih prijeti glad, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Ljekar je potvrdio da su neki pacijenti “vrištali od bolova zbog nedostatka anestetika”, naglasivši da nedostatak lijekova pogađa i osobe s hroničnim bolestima.

Rekao je da je u februaru svjedočio smrti mlade majke ”zbog neliječenja dijabetesa”, istaknuvši da su to ”smrti koje se mogu potpuno izbjeći, ali se o njima ne govori i ne uzimaju se u obzir”.

Dvojica ljekara su izrazila žaljenje zbog nezainteresiranosti za njihovo svjedočenje otkako su se vratili u Evropu, a Andre je naglasio: “Osjećam bol zbog ove tišine.”

Izvor: Al Jazeera