Odgođeno glasanje o novoj rezoluciji o Gazi

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak treba da glasa o rezoluciji kojom se zahtijeva humanitarni prekid vatre u Gazi tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Prethodno su Rusija i Kina stavili veto na rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Američke Države (REUTERS/Mike Segar)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) u ponedjeljak treba da glasa o rezoluciji kojom se zahtijeva humanitarni prekid vatre u Gazi tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, nakon što je glasanje prethodno bilo zakazano za subotu.

Međutim, Sjedinjene Američke Države (SAD) upozorile su da bi ta mjera mogla naštetiti pregovorima o zaustavljanju neprijateljstava između Izraela i Hamasa, prenosi Anadolija.

U rezoluciji se zahtijeva hitan prekid vatre u vrijeme mjeseca Ramazan, što kasnije treba da dovede do trajnog i održivog prekida neprijateljstava, kao i trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, a naglašava se hitna potreba da se poveća isporuka humanitarne pomoći u Pojas Gaze, prenio je FoNet BBC.

Nacrt rezolucije podnijeli su Alžir, Malta, Mozambik, Gvajana, Slovenija, Sijera Leone i Švicarska.

Prethodno su Rusija i Kina stavili veto na rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Američke Države.

Arapska grupa od 22 zemlje u UN-u izdala je saopćenje u petak navečer u kojem apelira na svih 15 članova Vijeća da “djeluju jedinstvo i hitno” i glasaju za rezoluciju “kako bi zaustavili krvoproliće, sačuvali ljudske živote i spriječili daljnju ljudsku patnju i uništenje”.

“Davno je prošlo vrijeme za prekid vatre”, rekla je Arapska grupa.

Očekuje se da će Vijeće glasati o rezoluciji u ponedjeljak ujutro. Glasanje je ranije bilo zakazano za subotu ujutro, ali je odgođeno rano u subotu, rekao je diplomata UN-a.

Vijeće sigurnosti UN-a je nakon 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi na Gazu, usvojilo dvije rezolucije o pogoršanju humanitarne situacije u Gazi, ali nijedna nije pozvala na prekid vatre.

Washington je dosad blokirao tri nacrta rezolucija koje su pozivale na prekid vatre. Washington se pravdao time da bi one mogle ugroziti pregovore o primirju. SAD želi da bilo kakva inicijativa Vijeća prema primirju bude povezana s oslobađanjem talaca koje je Hamas zatočio u Gazi.

SAD historijski štiti Izrael u UN-u, no nedavno je dva puta ostao suzdržan, omogućivši Vijeću da usvoji rezolucije o povećanju humanitarne pomoći i o dužim pauzama u borbama.

Najmanje 32.070 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.

Izvor: Agencije