FP: Panika u Evropi i bezbrižnost u Aziji zbog mogućnosti povratka Trumpa

U članku Foreign Policy se priznaje da Sjedinjene Američke Države imaju fundamentalne interese u Aziji, bez obzira na to ko bio na vlasti.

Bivši američki predsjednik Donald Trump (Reuters)

U članku američkog magazina Foreign Policy navodi se da duh Donalda Trampa proganja cijelu Evropu, gdje vlada atmosfera “skrivene panike” nad mogućnošću da se bivši američki predsjednik ponovno vrati na vlast, ali za azijski kontinent, stvar je drugačija.

Kolumnista magazina James Crabtree piše da u Aziji, od New Delhija i Singapura do Tajpeja i Tokija, vlada bezbrižnost zasnovana na ranijem iskustvu tih azijskih prijestolnica s Trumpom dok je bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Prema riječima autora, ta bezbrižnost rezultat je “opasno pogrešne procjene”, jer postoje razlozi da Azija bude uzbunjena zbog Trumpovog povratka na vlast. On kaže da su “nervozni” Evropljani možda počeli gubiti živce, ali “glas razuma” je taj koji prevladava u Aziji koja je u usponu.

Autor vjeruje da preovlađujuća bezbrižnost u azijskim prijestolnicama predstavlja lakovjernost, jer pogrešno procjenjuju razmjere utjecaja koje bi Trumpov povratak mogao imati na sigurnost kontinenta, te pogrešno tumače obim njegovog plana i njegove ambicije da preformuliše vanjsku politiku SAD-a.

Pretjerivanje

Štaviše, bezbrižnost koja vlada u tim prijestolnicama, dodaje Crabtree, ukazuje na preuveličavanje sposobnosti azijskih vlada da “ukrote” Trumpa, bilo da se radi o zemljama kontinenta koje su glavni saveznici Sjedinjenih Američkih Država ili nesvrstanim zemljama jugoistočne Azije i drugih krajeva.

Da bismo razumjeli taj iznenadni osjećaj bezbrižnosti, kaže on, trebamo se sjetiti kako su azijski kreatori politike utješno gledali na Trumpa dok je bio predsjednik.

Dodaje da mišljenje da će Trump ovog puta biti “poslušan” proizilazi iz uvjerenja da će on nastaviti svoju dosadašnju politiku prema zemljama azijskog kontinenta.

Prema Crabtreeju, postoji uvjerenje među nekoliko vlada u regiji da su se njihovi odnosi s Washingtonom poboljšali tokom prethodne Trumpove administracije, toliko da je indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar na forumu za dijalog održanom prošlog mjeseca u New Delhiju potcijenio strahove od toga da će povratak bivšeg američkog predsjednika na vlast sa sobom donijeti određene izazove.

Ministar je s tim u vezi rekao: “Kao i u svim odnosima, bilo je problema”, upitavši: “Da li su se naši odnosi unaprijedili tokom četiri godine njegove vladavine? Da li su se razvili? Svakako.”

Fundamentalni interesi

U članku Foreign Policy se dalje priznaje da Sjedinjene Američke Države imaju fundamentalne interese u Aziji, bez obzira na to ko bio na vlasti.

Više od jednog stoljeća Sjedinjene Američke Države su uvijek radile na sprečavanju bilo koje rivalske sile da dominira Evropom ili Azijom, prema mišljenju Crabtreeju. On vjeruje da će izazov pojavljivanja Kine kao konkurenta biti problem i za Trumpa i da će mu biti teško izolirati je, “jer bi to značilo odustajanje od velikog dijela Azije u korist Pekinga”.

Iako kolumnista, koji je ranije bio izvršni direktor Međunarodnog instituta za strateške studije u Aziji, očekuje da će se zadržati određeni kontinuitet u politici ako Trump preuzme funkciju predsjednika 2025, ipak, predviđa da će biti i dosta haosa i previranja.

Crabtree je rekao da je jedan od glavnih problema koji bi trebao zabrinjavati azijske lidere nepredvidivost Trumpovih postupaka. Naveo je kao primjer njegov nedavni stav o društvenoj platformi Tik Tok, gdje je u potpunosti promijenio mišljenje, od onog o podršci zabrane aplikacije koja je u kineskom vlasništvu, do protivljenja njenoj zabrani.

Kinesko-američki odnosi su, također, postali krhkiji nego što su bili 2017. godine jer postoji velika mogućnost da trenutna napetost preraste u pravu krizu.

Izvor: Al Jazeera