Rusija zatvara sibirske zatvore jer su osuđenici otišli u rat s Ukrajinom

Bit će zatvorena najmanje dva zatvora zbog velikog jednokratnog smanjenja broja zatvorenika, najavio je komesar iz Krasnojarska.

Rusija regrutira zatvorenike za ofanzivu u Ukrajinu od 2022. (REUTERS/Maxim Shemetov)

Vlasti ruske regije Krasnojarsk planiraju ove godine zatvoriti nekoliko zatvora zbog pada broja zatvorenika nastalog zbog njihove mobilizacije za rat protiv Ukrajine, pišu u četvrtak novine Kommersant.

Ruski medij poziva se na Marka Denisova, komesara za ljudska prava Krasnojarska, koji je rekao regionalnim vlastima da će se zatvoriti najmanje dva zatvora zbog „velikog jednokratnog smanjenja broja zatvorenika u kontekstu specijalne vojne operacije”, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Pomilovanje za pola godine na frontu

Rusija regrutira zatvorenike za ofanzivu u Ukrajinu od 2022. kad je Jevgenij Prigožin, poginuli čelnik plaćeničke grupe Wagner, započeo turneju zatvorskim kolonijama, nudeći pomilovanja u slučaju preživljavanja šest mjeseci na frontu.

Prigožin, koji je poginuo u avionskoj nesreći nedugo nakon što je predvodio kratkotrajnu pobunu protiv ruskih vojnih čelnika, tvrdio je da je za Wagner regrutirao pedeset hiljada zatvorenika.

Ruske zatvorske vlasti tada su objavile statistike koje su pokazale iznenadni pad pritvorene populacije.

Rusko ministarstvo odbrane nastavilo je regrutirati osuđenike za svoje formacije Storm-Z.

Izvor: Agencije