Optužene za antisemitizam: Kanadske novine prikazale Netanyahua kao ‘vampira’

La Presse se našao na meti kritika kanadskih političara, uključujući premijera Justina Trudeaua, kao i jevrejskih čelnika, te se suočio s optužbama za antisemitizam.

Crtež Netanyahua s natpisom 'ubica' tokom protesta održanih u Kairu u znak osude rata u Gazi (Khaled Elfiqi/EPA-EFE)

Kanadski list La Presse objavio je karikaturu koja prikazuje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kao “vampira” zbog njegove namjere da izvrši napad na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, iako je prepun raseljenih Palestinaca. Kanadski list se ubrzo našao na meti žestoke kampanje koja je uključivala optužbe za antisemitizam.

Digitalne novine na francuskom jeziku objavile su u srijedu karikaturu koja prikazuje Netanyahua sa šiljastim ušima i kandžama kako stoji u dugačkom kaputu na jedrenjaku, prikazujući ga kao vampira iz filma “Nosferatu” iz 1922. godine.

Na putu za Rafah

Crtež je objavljen pod naslovom “Nosfenyahou na putu za Rafah”, jer je Netanyahu najavio kako namjerava napasti Rafah pod izgovorom da želi uništiti preostale jedinice pokreta Hamas, uprkos međunarodnim pritiscima kojim se Netanyahu pokušava odvratiti od provedbe svog plana.

La Presse se našao na meti kritika kanadskih političara, uključujući premijera Justina Trudeaua, kao i jevrejskih čelnika, te se suočio s optužbama za antisemitizam, što je navelo kanadski list da povuče karikaturu i uputi izvinjenje.

Glavna urednica lista Stephanie Grammond napisala je u izvinjenju da je karikatura imala za cilj da kritizira izraelsku vladu, a ne jevrejski narod, napominjući da je uklonjena sa svih platformi ove publikacije.

Grammond je rekla da je karikaturista lista Serge Chapleau potvrdio da nikada nije imao namjeru da promovira antisemitizam.

Izvor: Al Jazeera