Kanadska sigurnosna služba: Podaci koje prikupi TikTok dostupni kineskoj vladi

Šef službe David Vigneault upozorio je građane Kanade da ne koriste aplikaciju TikTok.

Kanada je u septembru naredila reviziju nacionalne sigurnosti povodom prijedloga TikToka da proširi poslovanje u toj zemlji (REUTERS/Dado Ruvić/Illustration/File Photo)

Šef kanadske sigurnosno-obavještajne službe David Vigneault upozorio je građane Kanade da ne koriste aplikaciju TikTok, rekavši da su podaci korisnika koje je prikupila “dostupni kineskoj vladi”.

“Kao direktor Kanadske sigurnosno-obavještajne službe smatram da postoji veoma jasna strategija kineske vlade da prikuplja lične podatke od bilo koga širom svijeta”, rekao je Vigneault.

Kanada je u septembru naredila reviziju nacionalne sigurnosti povodom prijedloga TikToka da proširi poslovanje u toj zemlji, pri čemu je Vigneault rekao da će učestvovati u reviziji i ponuditi savjete, prenio je Tanjug, pozivajući se na CBC.

Ranije ovog mjeseca kineska kompanija ByteDance, u čijem je vlasništvu aplikacija TikTok, podnijela je tužbu američkom saveznom sudu sa zahtjevom da blokira zakon kojim bi bila omogućena zabrana TikToka u SAD-u.

‘Kršenje zaštite slobode govora’

ByteDance i TikTok podnijeli su tužbu američkom Apelacionom sudu za okrug Columbia, sa tvrdnjom da zakon krši Ustav SAD-a po brojnim osnovama, uključujući kršenje zaštite slobode govora.

“Prvi put u historiji, Kongres je donio zakon koji podvrgava jednu platformu trajnoj zabrani”, navode kineske kompanije u tužbi.

TikTok je demantovao da je dijelio i da će ikada dijeliti podatke o američkim korisnicima.

Zakon zabranjuje prodavnicama aplikacija da nude TikTok, kao i usluge internet hostinga, osim ako ByteDance ne proda aplikaciju do 19. januara.

Izvor: Agencije