WSJ objavio detalje o ‘dilemi’ koja ometa pregovore između Hamasa i Izraela

Wall Street Journal piše da izraelski premijer nije dao sve pregovaračke ovlasti šefu Mossada, koji je to tražio.

Šef Mossada (lijevo) nije dobio ovlaštenja koja je tražio od Netanyahua, navodi Wall Street Journal (agencije)

Wall Street Journal je pisao o aspektima dileme koja ometa postizanje prekida vatre između Hamasa i Izraela, nakon što su nastavljeni indirektni pregovori između dvije strane u glavnom gradu Katara, Dohi.

List navodi da su neki od posrednika koji učestvuju u tekućim pregovorima u Dohi izrazili uvjerenje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije dao izraelskom pregovaračkom timu mandat kojim bi ih ovlastio da zaključe sporazum, što bi moglo potkopati razgovore.

U izvještaju se citira visoki izraelski zvaničnik koji je rekao da je direktor Mossada David Barnea, koji je na čelu pregovaračkog tima, zajedno sa svojim timom imao sastanak s mini ministarskim vijećem prije odlaska u Dohu i da nije dobio sve pregovaračke ovlasti koje je tražio.

Ali zvaničnik dodaje da tim ima jasan mandat koji im, kako je rekao, omogućava da efikasno upravljaju pregovorima.

Isti zvaničnik je rekao da će direktnu ulogu u pregovorima imati šef pokreta Hamas u Gazi Yahya Sinwar, te očekuje da će biti potrebno najmanje dvije sedmice da se postigne dogovor.

S druge strane, list je citirao bivšeg izraelskog pregovarača Gershona Baskina koji je učestvovao u prethodnim razgovorima o razmjeni zarobljenika, a koji je rekao: “Izrael zna da je, ulaskom u ove pregovore, već gubitnik. Svaki sporazum koji se postigne pobjeda je Hamasa, a cilj je da se ova pobjeda umanji što je moguće više.”

Netanyahu skeptičan

U međuvremenu je dopisnik izraelskog Channela 13 citirao premijera Benjamina Netanyahua koji je tokom sjednice Odbora za vanjske poslove i sigurnost u Knessetu rekao da opcija “svi za sve” uopće nije na stolu, u kontekstu zahtjeva porodica izraelskih zarobljenika da se sklopi sporazum koji uključuje oslobađanje njihove djece u zamjenu za oslobađanje svih palestinskih zatvorenika.

Netanyahu je dodao da Izrael trenutno pregovara o oslobađanju oko 40 izraelskih zatočenika i “nije sigurno da će uspjeti”.

“U pregovorima moramo biti čvrsti i nije sigurno da smo najbolji u tome”, nastavio je.

Netanyahu je rekao da ne vjeruje da se ijedna vlada suočavala s takvim “dilemama” ranije, napominjući da je velika dilema i odluka da se zaključi prethodni dogovor o povratku zatočenika.

Glasnogovornik Katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari obavijestio je, tokom konferencije za novinare u utorak, da su indirektni pregovori između delegacija Hamasa i Izraela nastavljeni u Dohi i izrazio oprezan optimizam.

Humanitarna katastrofa

Al-Ansari je rekao da su pregovori nastavljeni u svim njihovim pojedinostima i da je u ponedjeljak održan sastanak kako bi se dostavili odgovori dviju strana. Dodao je da se razgovori u Dohi fokusiraju na osiguravanje ulaska humanitarne pomoći u Pojas Gaze i postizanje privremenog prekida vatre.

Al-Ansari je naglasio da bi svaki napad na Rafah (južni Pojas Gaze) doveo do humanitarne katastrofe i da bi negativno utjecao na postizanje sporazuma u pregovorima koji su u toku.

Indirektni pregovori se vode između Hamasa i Izraela uz posredovanje Katara i Egipta, uz učešće Sjedinjenih Američkih Država, a u svjetlu nastavka izraelskog rata u Gazi od oktobra prošle godine.

U ponedjeljak je izraelska delegacija, koju čine zvaničnici Mossada, Vojne obavještajne službe i Službe unutrašnje sigurnosti (Shin Bet), stigla u Dohu nakon što je dobila ovlaštenja od Izraelskog ratnog vijeća da razgovara o detaljima pitanja za pregovaračkim stolom.

Ranije je između pokreta Hamas i Izraela, uz katarsko-egipatsko-američko posredovanje, održano primirje koje je trajalo sedam dana, od 24. novembra do 1. decembra 2023. godine, tokom kojeg je došlo do prekida vatre, razmjene zarobljenika i dostavljanja ograničene humanitarne pomoći u Gazu.

Izvor: Agencije