Međunarodna organizacija optužuje Izrael za ‘genocidni inženjering’ u Gazi

Organizacija Forensic Architecture saopćila da Izrael provodi ‘geografski teror’ kako bi proširio akcije raseljavanja stanovništva iz Pojasa Gaze.

Prema stavu organizacije, koja je specijalizirana za identifikaciju nasilnih zločina koje su počinile države i grupe, ono što Izrael radi u Pojasu Gaze predstavlja "genocidni inženjering" (AP Photo/Fatima Shbair)

Organizacija Forenzična arhitektura (Forensic Architecture) saopćila je da Izrael provodi “geografski teror” kako bi proširio akcije raseljavanja stanovništva iz Pojasa Gaze, napominjući da ti koraci odražavaju namjeru da se počini zločin genocida.

Prema stavu organizacije, koja je specijalizirana za identifikaciju nasilnih zločina koje su počinile države i grupe, ono što Izrael radi u Pojasu Gaze predstavlja “genocidni inženjering” zasnovan na naredbama za evakuaciju.

Samo u jednom danu, okupacijska vojska je izdala naredbe za evakuaciju više od milion ljudi koji su živjeli na sjeveru Pojasa Gaze, tražeći od njih da krenu prema području Wadi Gaza preko ulice Salah al-Din, za koju su rekli da će biti siguran koridor.

Međutim, organizacija navodi da je ulica više puta bila izložena bombardiranju izraelskih snaga, kada su stradali deseci civila.

Izrael je, također, postavio zasjede u ulici Salah al-Din i rasporedio vojne kontrolne punktove, naročito u području koje povezuje ulicu s Wadi Gazom. Također je provodio pogubljenja civila na terenu, prema onome što je organizacija prenijela od svjedoka.

Genocidni inženjering i geografski teror

Istraživački izvještaj organizacije zaključuje da su naredbe o masovnoj evakuaciji, koje je okupacijska vojska izdala stanovništvu bile ”prva faza genocidnog inženjeringa u Gazi”, uz napomenu da se druga faza tog procesa provodila kroz ”geografski teror”.

Izraz “geografski teror” odnosi se na to da je izraelska vojska koristila evakuacije i sigurne koridore za širenje operacija ubijanja civila. Izrael je podijelio Pojas Gaze na geografske blokove, raselivši na taj način 67 posto stanovnika sa sjevera na krajnji jug.

Izrael je, također, dijelio naredbe za evakuaciju, bacanjem letaka iz aviona ili putem interneta u vrijeme nestanka struje, zbog čega je stanovništvo teško dolazilo do potrebnih informacija, navodi organizacija.

Naredbe za evakuaciju često su bile nasumične, netačne i obmanjujuće, navodi organizacija, koja kaže da izraelska vojska usmjerava stanovnike prema područjima koja su izložena bombardiranju ili kopnenom napadu.

Izraelska vojska je, naprimjer, izdala naredbu za evakuaciju 3. decembra, označivši područje Al-Fakhoura, na jugu Pojasa Gaze, kao sigurno i to dan nakon što ga je proglasila vojnom zonom.

Prema izvještaju organizacije, to se ponovilo kada su izdate naredbe za evakuaciju naselja Al-Zaytoun prema Al-Mawasiju, nekoliko sati prije nego što je to područje bilo izloženo krvavom izraelskom napadu.

Invazija izraelskih snaga na Al-Mawasi počela je 22. januara, tokom faze koju je izvještaj organizacije nazvao kao ”faza naoružavanja sigurnih područja”. Ta faza je predstavljala vrhunac sistematskog raseljavanja Palestinaca, kada dolazi do eskalacije izraelskih napada na sigurna područja, uključujući i grad Rafah.

U izvještaju se zaključuje da je Izrael koristio naredbe za evakuaciju i karte sigurnih područja kao alat za okupljanje stanovnika na geografskom prostoru koji nije pogodan za život nakon uništenja infrastrukture i bez osnovnih uvjeta za život.

Istraga je pokazala i da te faze zajedno predstavljaju osnovu za stručnjake da optuže Izrael za činjenje genocida nad stanovnicima Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera