Trump: Moje izjave o NATO-u su način pregovaranja

Bivši američki predsjednik Donald Trump ističe da se nakon njegovih izjava blagajna NATO-a počela puniti.

Donald Trump redovno prigovara saveznicima u NATO-u da ne izvršavaju svoje finansijske obveze prema Savezu i tvrdi da nema Sjedinjenih Američkih Država, ne bi bilo ni NATO-a (Jay Paul/Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je za britanski GB News da su njegove izjave o NATO-u “način pregovaranja” sa zemljama saveznicima.

Republikanski milijarder je posijao paniku u Evropi kada je u februaru izjavio da ne bi mogao garantirati zaštitu zemalja članica Sjevernoatlantskog vojnog saveza u srazu s Rusijom ako ne plate svoj “pošteni dio”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Moje su izjave način pregovaranja. Zašto bi štitili zemlje koje imaju veoma mnogo novca, a ništa ne uplaćuju. Sjedinjene Američke Države uplaćuju većinu novca za NATO”, rekao je Trump u razgovoru s Nigelom Farageom, bivšim zastupnikom u Evropskom parlamentu, koji je snažno zagovarao Brexit.

‘Da nema SAD-a, ne bi bilo ni NATO-a’

“Sjedinjene Američke Države uplaćuju svoj dio, ne bi trebale plaćati za ostale”, poručio je.

Njegove izjave su oštro kritizirali neki evropski čelnici i predsjednik Joe Biden. Međutim, Trump ističe da se nakon njegovih izjava blagajna NATO-a počela puniti.

Kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima u novembru redovno prigovara saveznicima u NATO-u da ne izvršavaju svoje finansijske obaveze prema Savezu i tvrdi da nema Sjedinjenih Američkih Država, ne bi bilo ni NATO-a.

“Ne zaboravite da je to njima važnije nego nama, mi imamo jedan cijeli okean koji nas dijeli od određenih problema. Veliki, lijepi okean”, rekao je Trump.

Izvor: Agencije