Poginule četiri osobe u ruskom granatiranju Hersona i Donjecka

Ukrajinska mornarica je saopćila da je u ranim jutarnjim satima oborila dva ruska izviđačka drona iznad južnog regiona Odese.

Rusija je, uprkos dokazima i svjedočenjima, negirala da je granatirala civile u Ukrajini od početka invazije u punom obimu (Iryna Rybakova/Reuters)

U ruskom granatiranju poginula su tri civila u južnom ukrajinskom regionu Herson, potvrdio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin.

U oblasti Donjecka jedan muškarac je ubijen, a petero je ranjeno u ruskom granatiranju, napisao je guverner Vadim Filaškin u objavi na Telegramu.

Ukrajinska mornarica je saopćila da je u ranim jutarnjim satima oborila dva ruska izviđačka drona iznad južnog regiona Odese.

‘Neprijatelj uništen’

Ruska vojska uništila je i devet raketa RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

“Dežurni PVO sistemi uništili su devet raketa u zraku iznad Belgorodske oblasti”, dodaje Ministarstvo.

Navode i da su ruske snage izvele preventivni udar na “ukrajinske diverzante u šumi u pograničnoj oblasti s Belgorodskom oblasti te da je neprijatelj uništen”.

Gunduz Mamedov, bivši zamjenik generalnog tužioca Ukrajine kaže da su ruske snage napale grad Selidove u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, s dvije rakete S-300, pri čemu su četiri osobe povrijeđene, a 24 privatne kuće oštećene.

Rusija je, uprkos dokazima i svjedočenjima, negirala da je granatirala civile u Ukrajini od početka invazije u punom obimu.

Izvor: Agencije