Schallenberg: Austrija ne planira ući u NATO, uvijek smo bili vojno neutralni

Austrija, umjesto toga, treba pružiti podršku unutar EU-a kako bi spriječila ruskog predsjednika da postigne svoj cilj, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg odbacio je mogućnost ulaska Austrije u NATO (REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool)

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg odbacio je mogućnost ulaska Austrije u NATO, rekavši da zvanični Beč “ni u kom slučaju nema želju da pristupi” Alijansi, javlja Tanjug.

On je, gostujući na austrijskom javnom servisu ORF, rekao da Austrija, umjesto toga, treba pružiti podršku unutar Evropske unije kako bi spriječila ruskog predsjednika Vladimira Putina da postigne svoj cilj.

“Mislim da je potpuno pogrešno pretvarati se da postoji samo NATO, a da su svi ostali iluzionisti i ne vide realnost”, rekao je Schallenberg, dodavši da austrijska neutralnost ima “vrijednost”.

Naveo je da je Austrija uvijek bila vojno neutralna, ali je i istakao da je uvijek imala svoj stav.

Debata o slanju kopnenih trupa u Ukrajinu

Komentarišući debatu o slanju kopnenih trupa u Ukrajinu, koju je pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron, Schallenberg je rekao da je ona “suvišna i nepotrebna”.

“Nećemo dozvoliti da budemo uvučeni u to. Ovo nije sukob između NATO-a i Rusije”, poručio je Schallenberg.

Govoreći o ratu u Gazi i sve glasnijim kritikama na račun Izraela, Schallenberg je poručio da “Izrael ima pravo na samoodbranu”.

“To, naravno, nije bjanko ček. Crvena linija je međunarodno pravo”, naveo je austrijski ministar.

Izvor: Agencije