Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Armenija optužuje Azerbejdžan da ima nove teritorijalne pretenzije otkako je u septembru prošle godine, nakon tri decenije, osvojio Nagorno-Karabah zbog kojeg su vođena dva velika rata.

Ilham Alijev naglašava da je Azerbejdžan spreman da nastavi pregovore o miru Armenijom (Zvanična web stranica predsjednika Azerbejdžana/Reuters)

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev smatra da je Baku sada bliži miru s Armenijom nego ikada.

“Sada smo bliži miru s Armenijom nego ikada ranije”, rekao je predsjednik na otvaranju 11. Globalnog foruma u Bakuu na temu “Obnova fragmentiranog svijeta“.

Alijev je naglasio da je Azerbejdžan spreman da nastavi pregovore o miru sa Armenijom, jer je, prema njegovim riječima, došlo vrijeme da se stane u kraj nestabilnosti u regiji, prenosi Fena, pozivajući se na navode ruske agencije TASS.

Globalni Baku forum u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi održava se od 2013. godine. Jedan od inicijatora stvaranja takve međunarodne platforme bio je Madridski klub, koji okuplja više od 80 bivših predsjednika i premijera iz 56 zemalja.

Prvi forum bio je posvećen statusu južnog Kavkaza, ali je kasnije, s obzirom na obim pitanja o kojima se raspravljalo na njemu, a koja nisu bila samo regionalne prirode, odlučeno da se nazove globalnim.

Jedanaestom forumu prisustvuje više od 400 predstavnika iz 68 zemalja.

Međusobne optužbe

Armenija optužuje Azerbejdžan da ima nove teritorijalne pretenzije otkako je u septembru prošle godine, nakon tri decenije, osvojio Nagorno-Karabah zbog kojeg su vođena dva velika rata.

Armenski premijer Nikol Pašinjan optužio je prošlog mjeseca Azerbejdžan da želi “totalni rat” s Armenijom, što je uslijedilo dva dana nakon novih sukoba na granici između dvije kavkaske zemlje.

Armenija i Azerbejdžan međusobno su se optužile za pucnjavu na granici između dvije zemlje, u blizini Nerkin Handa na jugoistoku Armenije.

U tom incidentu su poginula četvorica armenskih vojnika, prema onome što je objavio Erevan.

Izvor: Agencije