Ukrajina i NATO razočarani papinim izjavama o ‘bijeloj zastavi’

Kijev je pozvao papinskog nuncija na razgovor da izrazi ‘razočaranje’ zbog izjava pape Franje da bi Ukrajina trebala pokazati ‘hrabrost bijele zastave’.

Papa Franjo sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Vatikanu, 13. maja 2023. (Vatican Media/­Handout via REUTERS)

Prvi uvjet za bilo kakve pregovore o okončaju rata u Ukrajini je da Rusija zaustavi svoju agresiju, izjavio je u utorak drugi čovjek Vatikana.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak papinskog nuncija na razgovor da izrazi “razočaranje” zbog izjava pape Franje da bi Ukrajina trebala “pokazati hrabrost bijele zastave” i početi pregovore s Rusijom kako bi se završio dvogodišnji rat.

Kardinal Pietro Parolin, državni sekretar Svete Stolice, izjavio je listu Corriere della Sera da se Vatikan zalaže za prekid vatre i da je “agresor taj koji prvi treba prestati pucati”.

Franjina izjava iz intervjua koji je objavljen u subotu izazvao je različite reakcije NATO-a i Moskve, piše Reuters.

Kremlj je ocijenio da je papin poziv da se zaustavi rat “posve razumljiv”, a šef NATO-a je rekao da sada nije vrijeme za razgovore o “predaji”, prenijela je Hina.

Pokušavajući smiriti situaciju i pojasniti papine komentare, Parolin je rekao da je papa htio “stvoriti uvjete za diplomatsko rješenje u potrazi za poštenim i trajnim mirom”.

Da bi se to postiglo, “očito je” da obje strane moraju sjesti za pregovarački sto i da je prvi uvjet “zaustavljanje agresije”, izjavio je Parolin.

Jasno rekavši da Rusiju smatra agresorom, Parolin je dodao da “rat protiv Ukrajine nije posljedica prirodne nepogode”, nego ljudskog izbora.

“Ista ona ljudska volja koja je izazvala tu tragediju ima mogućnost i odgovornost da je zaustavi i otvori put diplomatskom rješenju”, rekao je Parolin.

Zelenski odbacio papine komentare

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u nedjelju odbacio papine komentare, iako ga nije direktno spomenuo.

Rekao je da se „udaljene“ vjerske osobe ne bi trebale uplitati u “virtualno posredovanje između nekoga ko želi živjeti i nekoga ko želi uništavati”.

Mirovni plan Zelenskog poziva na povlačenje ruskih vojnika i vraćanje na granice Ukrajine iz 1991. Moskva kaže da ne može voditi nikakve razgovore pod takvim sulovima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da Kijev nikada neće kapitulirati i da snažna osoba u bilo kojem sporu “stoji na strani dobra, a ne da ih pokušava staviti na isti nivo i nazvati to ‘pregovorima'”.

“Naša zastava je žuto-plava”, napisao je Kuleba, misleći na ukrajinsku državnu zastavu. “Ovo je zastava s kojom živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podići druge zastave.”

Glavni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je u ponedjeljak rekao da se ne slaže s izjavama pape Franje, već da je Kijevu potrebna vojna pomoć.

“Ako želimo ispregovarano, dugotrajno mirovno rješenje, način da ga postignemo jest pružanjem vojne podrške Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije