Pobjeda konzervativaca na izborima u Portugalu

Rezultat pobjedniku ne omogućuje formiranje apsolutne većine od najmanje 116 zastupnika, pa će morati traži partnere za koaliciju.

Luis Montenegro je poručio da neće sklapati dogovore sa desničarskom 'Chegom' (Reuters/Pedro Nunes)

Portugalska stranka desnog centra Demokratski savez (AD) pobijedila je u nedjelju na parlamentarnim izborima, rekao je njen vođa Luis Montenegro, premda nije jasno hoće li uspjeti sastaviti većinu bez podrške ekstremne desnice Chega, s kojom je odbio pregovarati.

AD i njegovi konzervativni saveznici na otočju Madeiri osvojili su na prijevremenim parlamentarnim izborima 29,49 posto, odnosno najmanje 79 od ukupno 230 mjesta u parlamentu.

Socijalistička stranka (PS), koja je prije dvije godine osvojila apsolutnu većinu s 41,4 posto glasova, sada je na drugom mjestu s 28,66 posto glasova ili 77 mjesta.

Broj zastupnika ekstremno desne Chege učetverostručio se te će imati najmanje 48 mjesta u parlamentu.

Četiri mjesta bit će pripisana nakon konačnog prebrojavanja glasova iz inozemstva.

Taj rezultat pobjedniku ne omogućuje formiranje apsolutne većine od najmanje 116 zastupnika, pa čak ni u koaliciji s malom liberalnom strankom koja je na četvrtom mjestu s pet posto glasova, odnosno osam mjesta, pišu AFP i Reuters a prenosi Hina.

Montenegro je ipak proglasio pobjedu na parlamentarnim izborima, rekavši da želi vladati s “relativnom većinom” u parlamentu, ponovivši da odbija voditi zemlju uz podršku ekstremne desnice.

“AD je dobio izbore”, rekao je Montenegro na okupljenim pristašama u ponedjeljak rano ujutro, dodajući da je ključno da se stranke u novom parlamentu ponašaju odgovorno i “poštuju volju portugalskog naroda”.

Pad Socijalističke stranke

Glavni Montenegrov suparnik Pedro Nuno Santos priznao je poraz nakon što je njegova Socijalistička stranka (PS), koja je na vlasti od 2015, završila na drugom mjestu s vrlo malom razlikom. Odbacio je mogućnost podrške programa AD-a koji uključuje smanjivanje poreza.

Predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa tek mora službeno pozvati čelnika AD-a da oformi vladu, što Montenegro i očekuje.

Montenegro je izrazio nadu da PS i Chega “neće stvoriti negativni savez kako bi spriječili vladu koju Portugalci žele”.

PS je bio iza AD-a u većini anketa otkako je socijalistički premijer Antonio Costa u novembru podnio ostavku usred istrage za korupciju.

Santos je rekao da će njegova stranka sada biti na čelu opozicije, koju se ne smije prepustiti Chegi.

Ekstremno desna stranka kampanju je vodila obećavajući borbu protiv korupcije i izražavajući neprijateljstvo prema onome što vidi kao “pretjeranu” migraciju.

Čelnik Chege Andre Ventura rekao je novinarima da nedjeljni izbori “jasno pokazuju da Portugalci žele vladu AD-a i Chege”. Već prije je rekao da će Mongenegro biti odgovoran za političku nestabilnost, odbije li pregovarati.

 

Izvor: Agencije