Kućne prepravke legalnog oružja podstakle nasilje u SAD-u

Dijelovi koji mogu da izmijene legalno poluautomatsko oružje mogu se napraviti na 3D štampaču za 35 minuta ili naručiti iz inozemstva na internetu za manje od 30 dolara.

Pištolji sa uređajima za konverziju korišteni su u nekoliko masovnih ubistava (Justin Lane / EPA)

Širom SAD-a je posljednjih godina bilo napada oružjem koje je pretvoreno u automatsko ugrađivanjem malih dijelova metala ili plastike napravljenih 3D štampačima ili naručenih preko interneta.

Zakoni protiv mitraljeza datiraju još od krvavog nasilja gangstera iz doba prohibicije prije jednog stoljeća. Međutim, širenje dijelova pod nazivima kao što su “prekidači Glock”, “autosears” i “čipovi” omogućila je ljudima da legalno poluautomatsko oružje pretvore u još opasnije, što doprinosi oružanom nasilju, kažu policija i savezne vlasti.

“Policajci se suočavaju s vatrom iz potpuno automatskog oružja u količinama koje u ovoj zemlji nisu postojale još od vremena Al Caponea i ‘puške Tommy'”, rekao je Steve Dettelbach, direktor Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv (ATF).

Taj biro je prijavio porast od čak 570 posto broja nalaženja dijelova za konverziju oružja koje su prikupile policijske uprave između 2017. i 2021. godine, što su najnoviji dostupni podaci, na koje se poziva AP.

Pištolji sa uređajima za konverziju korišteni su u nekoliko masovnih ubistava, uključujući ubistvo četiri osobe na zabavi u Alabami prošle godine i 2022. kada je ubijeno šest osoba u baru u Sacramentu. U Houstonu je policajac William Jeffrey 2021. ubijen prepravljenim pištoljem. U gradovima kao što je Indianapolis, policija ih nalazi svake sedmice.

Mijenjanje mehanike pištolja

Dijelovi koji mogu da izmjene legalno poluautomatsko oružje mogu se napraviti na 3D štampaču za 35 minuta ili naručiti iz inozemstva na internetu za manje od 30 dolara. Podjednako brzo se instaliraju, prenosi Beta.

Time se mijenja mehanika pištolja. Umjesto da ispali jedan metak svaki put kada se pritisne okidač, oružje sa uređajem za konverziju ne prestaje da puca sve dok strijelac ne pusti okidač ili ne ponestane municije.

“Viđa ih se mnogo, u zapanjujućem broju, posebno u uličnom nasilju”, rekao je David Pucino, zamjenik glavnog savjetnika u pravnom centru Giffords.

U demonstraciji agenata ATF-a, pucanje iz poluautomatske puške opremljene dijelovima za konverziju gotovo se nije razlikovalo od automatskog oružja. Uređaji za konverziju omogućavaju ispaljivanje 800 ili više metaka u minuti, kaže ATF.

Od 2012. do 2016. godine, policijske službe u SAD-u su našle 814 dijelova za konverziju i poslale ih ATF-u. Taj broj je porastao na više od 5.400 između 2017. i 2021. godine.

Rekordan nivo nasiljem vatrenim oružjem

Nađeni u Minneapolisu 2021. ti dijelovi su podstakli nasilje vatrenim oružjem do rekordnog nivoa, rekao je šef policije Brian O’Hara. Ali, ispaljivanje metaka vrtoglavom brzinom otežava nišanjenje tako da slučajno može biti pogođeno više ljudi.

Minneapolis je zabilježio pad u upotrebi izmijenjenog oružja od hapšenja u septembru 2022. čovjeka optuženog za prodaju dijelova koje je naručivao iz Rusije i s Tajvana ili ga sam pravio, rekao je O'Hara, ali problem nije riješen.

Dok se takvo oružje smatra ilegalnim mitraljezima po saveznom zakonu, mnoge savezne države SAD-a nemaju svoje zakone protiv njega. U Indiani, policija ih je nalazila toliko često – više puta sedmično u glavnom gradu – da je država promijenila zakon kako bi osigurala da obuhvata ne samo to zabranjeno oružje, nego i dijelove za modifikaciju.

Ali mnogo prije bilo kakvog krivičnog gonjenja, policija mora da nađe dijelove za modifikaciju postavljene u oružje. Često svega veličine najmanjeg novčiča, lako mogu ostati neprimjećeni.

“Ti predmeti ne izgledaju opasni kao što jesu”, rekao je Dettelbach. “To su komadići od plastike i metala, a ponekad ih je čak i teško prepoznati među dijelovima kada su u vatrenom oružju”.

Također su sve češće na internetu, na društvenim mrežama i u hip-hop tekstovima gdje “svi pričaju o ‘prekidačima’. “To je zastrašujuće”, rekao je Isaac Davis, otac jedanaestogodišnjeg Dominica kojeg je u novembru prošle godine nedaleko od kuće izrešetao snop od 20 metaka ispaljen iz automobila u prolazu. U tom napadu, ranjeno je još četvero djece i jedna žena.

Izvor: Agencije