Poljski premijer kritikuje američke republikance zbog blokade pomoći Ukrajini

Dragi republikanski senatori Amerike – Ronald Reagan danas se mora okretati u grobu, rekao je poljski premijer Donald Tusk.

Donald Tusk s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (AFP)

Poljski premijer Donald Tusk u četvrtak je poručio američkim republikancima da se trebaju stidjeti zbog toga što su blokirali 60 milijardi dolara vrijedan paket pomoći Ukrajini, dodavši da bi se bivši republikanski predsjednik Ronald Reagan zbog toga „okretao u grobu”, prenosi Hina.

Republikanci američkog Senata u srijedu su zaustavili pokušaj jačanja granične sigurnosti o kojem se pregovaralo mjesecima, ali su najavili da bi mogli i dalje podržati pomoć za Ukrajinu i Izrael, dio istog, odbijenog paketa.

„Dragi republikanski senatori Amerike – Ronald Reagan, koji je pomogao milionima da vrate svoju slobodu i nezavisnost, danas se mora okretati u grobu”, napisao je poljski premijer na platformi X.

„Sramite se!”, dodao je Tusk.

Republikanci uslovljavaju pomoć

Poljska je jedna od najvećih saveznica Ukrajine otkad je u februaru 2022. napala Rusija. Reagan, 40. predsjednik SAD-a od 1981. do 1989. godine, bio je poznat po čvrstom stavu prema Sovjetskom Savezu koji je nazivao „zlom imperijom”.

Republikanci mjesecima naglašavaju da bilo kakva dodatna američka pomoć Ukrajini i Izraelu mora biti uslovljena zaustavljanjem velikog broja migranata koji stižu na američko-meksičku granicu.

Donald Trump, apsolutni favorit te stranke za predsjedničkog kandidata, rekao je da bi od evropskih saveznika tražio da plate SAD-u za oko 200 milijardi dolara naoružanja koje je išlo Ukrajini.

To je potaknulo zabrinutost da bi se u slučaju njegove pobjede protiv aktuelnog demokratskog predsjednika Joea Bidena u novembru ove godine američka pomoć Ukrajini u potpunosti zaustavila.

Izvor: Agencije