Kralju Charlesu dijagnosticiran rak: Šta je sljedeće za britansku monarhiju?

Nakon ustanovljene dijagnoze kralju Charlsu, princ William se vraća službenim dužnostima.

Kralju Charlesu dijagnosticiran je rak, saopćila je Buckinghamska palača (AP)

Britanskom kralju Charlesu III dijagnosticiran je rak i on će odgoditi javne dužnosti, objavila je Buckinghamska palača.

Kralj Charles je nedavno proveo tri noći u bolnici radi liječenja uvećane prostate. Navodi se da je rak otkriven tokom spomenutog postupka.

Šta se zna o stanju kralja Charlesa i šta to u budućnosti znači za kraljevsku porodicu?

Koju vrstu raka ima kralj?

U saopćenju od ponedjeljka, zvaničnici palače nisu precizirali koju vrstu raka kralj ima niti koliko je ozbiljno njegovo stanje. Kraljevski izvor rekao je Reutersu da nije riječ o raku prostate.

Palača je samo saopćila da je kralj počeo s redovnim terapijama “tokom kojih su mu ljekari savjetovali da obustavi javne dužnosti”.

“Tokom ovog perioda, Njegovo veličanstvo nastavit će voditi državne poslove i službenu dokumentaciju kao i obično”, dodali su.

Buckinghamska palača je, također, navela da je kralj odlučio biti otvoren u vezi sa svojom dijagnozom kako bi “spriječio nagađanja i u nadi da bi to moglo pomoći u povećanju razumijevanja javnosti za sve one širom svijeta koji su suočeni s istim oboljenjem”.

Kraljevo otkriće o raku dolazi u trenutku kada se Catherine, princeza od Walesa i supruga prijestolonasljednika Williama, također oporavlja jer je provela dvije sedmice u bolnici nakon planirane operacije abdomena zbog neodređenog, ali nekancerogenog stanja.

Kada su počeli zdravstveni problemi kralja Charlesa?

Ujedinjeno Kraljevstvo je prvi put upozoreno na Charlesove zdravstvene probleme u januaru kada je Buckinghamska palača objavila da on počinje “korektivni postupak” za uvećanu prostatu.

Iako su zvaničnici rekli da je stanje benigno, kralj je otkazao svoje obaveze i zamoljen je da se odmori prije same procedure liječenja.

Uvećana prostata je uobičajena kod muškaraca starijih od 50 godina i pogađa hiljade Britanaca. Stanje utječe na način na koji se urinira i obično ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. To nije vrsta raka i ne dovodi do povećanog rizika od razvoja raka prostate.

U to su vrijeme zvaničnici palače rekli da je kralj odlučio objaviti detalje o svom stanju u nastojanju da potakne i druge muškarce da pregledaju prostatu u skladu sa savjetima javnog zdravstva.

Kralj je proveo tri noći u londonskoj klinici i ponovno je viđen u javnosti prvi put u nedjelju dok je mahao ljudima na putu na jutarnju crkvenu službu u Norfolku.

Charles je proveo noć u svojoj kući Clarence House u blizini Buckinghamske palače u ponedjeljak nakon što je počeo niz ambulantnih tretmana.

Šta će se desiti ako kralj Charles ne bude u stanju nastaviti sa svojim dužnostima?

Za sada to nije problem. Međutim, postoje ustavni mehanizmi koji se aktiviraju ako Charles dođe do tačke u kojoj ne može obavljati svoje dužnosti kralja.

Dva državna vijećnika mogu biti imenovana da djeluju u ime kralja putem patentnih pisama, oblika dodjele britanskog suverena.

Državni vijećnici bili bi ovlašteni za obavljanje većine kraljevskih službenih dužnosti, uključujući prisustvovanje sastancima Tajnog vijeća, potpisivanje rutinskih dokumenata i primanja novih ambasadora. Međutim, nisu u mogućnosti imenovati premijera ili raspustiti parlament osim ako to nije zatražio kralj.

Prema zakonu, državni savjetnici biraju se iz grupe koja uključuje kraljevu suprugu i osobe u nasljednoj liniji starije od 21 godine.

Trenutno primarna linija nasljeđivanja prijestolja uključuje 24 osobe, odrasle i djecu.

Uključujući svu djecu, na vrhu reda je William, princ od Walesa i najstariji sin Charlesa i pokojne princeze Diane. Njegovo troje djece, princ George, princeza Charlotte i princ Louis, slijede ga u liniji nasljeđivanja. Kad se Louis rodio 2018. godine, ukinuto je pravilo primogeniture (prvorođeni). To znači da od 2018. godine pa nadalje, rođenje kraljevskog dječaka ne može zamijeniti žensku članicu porodice u nasljednoj liniji.

Princ Harry, mlađi sin Charlesa i Diane, koji se odrekao kraljevskih dužnosti, ali je zadržao svoje mjesto u nasljeđivanju prijestolja i njegovo dvoje djece, slijede u redu za preuzimanje dužnosti. Također, slijede i princ Andrew, Charlesov mlađi brat, ali i drugi najstariji sin kraljice Elizabete II i princ Philip, a zatim njegova djeca, princeze Beatrice i Eugenie. Ostali u redu za prijestolje su princeza Anne, Charlesova sestra, i princ Edward, njegov najmlađi brat. Međutim, britanska štampa izvijestila je u januaru da su donesene tajne odredbe kako bi se spriječio princ Harry u liniji nasljedstva, a koji je, prema objavama, pao u nemilost svoje supruge Meghan Markle te princa Andrewa koji je, također, upleten u skandal Jeffreya Epsteina u namjeri da zauzmu službene položaje u ime kralja.

(Royal.uk/Al Jazeera)

Ko će zamijeniti Charlesa na kraljevskim dužnostima?

Prema Richardu Fitzwilliamsu, komentatoru kraljevske porodice, velik dio odgovornosti za Charlesove javne dužnosti bit će na princu od Walesa i kraljici Camilli. Kralj će nastaviti obavljati svoje ustavne dužnosti, uključujući državne poslove i službenu dokumentaciju.

“Princ od Walesa će svoju prvu dužnost obaviti 7. februara”, rekao je Fitzwilliams za Al Jazeeru.

William će u srijedu prisustvovati humanitarnoj svečanosti Air Ambulance u Londonu. BBC je izvijestio da će, također, održati investituru u dvorcu Windsor ranije tokom dana.

William (41-godišnjak), princ od Walesa i prijestolonasljednik, ostavio je svoje dužnosti na čekanje kako bi pomogao u brizi za troje djece nakon što je njegova supruga Catherine bila podvrgnuta operaciji.

“Sve je manje članova kraljevske porodice koji mogu obavljati dužnosti, mislim, sada imamo kralja kojem je dijagnosticiran rak, ali imamo i princezu od Walesa, a koja, nažalost, ne može obavljati iste nekoliko sedmica”, rekao je Fitzwilliams.

“Bez sumnje, mnogo će počivati i na princu od Walesa i, naravno, na kraljici Camilli koja je tiho, ali savjesno nastavila svoje dužnosti, ali u suštini ćemo morati pričekati i vidjeti šta će budući bilteni pokazati i nadati se da će se kralj ubrzo vratiti i biti u stanju da obavlja svoje dužnosti”, dodao je.

Williamov mlađi brat, princ Harry, vraća se u Veliku Britaniju kako bi vidio oca, nakon što je sinoć navodno viđen na aerdoromu u Los Angelesu.

Je li kralj Charles imao drugih zdravstvenih problema?

Uz liječenje uvećane prostate, Charles je imao i drugih manjih zdravstvenih problema.

Charles je dva puta imao COVID-19, ali zvaničnici su rekli da je svaki put imao samo blage simptome. Izolirao se kod kuće u Škotskoj u martu 2020. godine, tokom prvih dana pandemije korona virusa u Velikoj Britaniji i prije nego što su vakcine bile dostupne.

Dugo se nagađalo o Charlesovim natečenim prstima, a neki su sugerirali da bi to moglo biti zbog nakupljanja tekućine, artritisa ili drugih stanja. Godine 2008. podvrgnut je operativnom zahvatu odstranjivanja nekancerogene izrasline s hrpta nosa.

Kilu je operirao u jednoj privatnoj bolnici 2003. godine.

Princ William, princ od Walesa; Catherine, princeza od Walesa; kralj Karlo III.; kraljica Camilla; princeza Anne, kraljevska princeza i drugi na festivalu Royal British Legion (Chris Jackson/Reuters)

Prevladava li rak u kraljevskoj porodici?

Postojala je historija raka u Charlesovoj porodici.

Kralj George VI, otac pokojne kraljice Elizabete II, a danas se ujedno obilježava i 72. godišnjica njegove smrti, imao je rak pluća.

Edward VIII, brat kralja Georgea, bolovao je, također, od raka grla.

Kako su lideri i uglednici reagovali na vijest o dijagnozi?

Britanski premijer Rishi Sunak poslao je poruku u kojoj kralju želi “potpun i brz oporavak”.

“Ne sumnjam da će ubrzo vratiti punu snagu i znam da će mu cijela zemlja poželjeti sve najbolje”, rekao je Sunak.

Američki predsjednik Joe Biden pridružio se Sunaku u željama kralju Charlesu.

“Prolaženje kroz dijagnozu raka, liječenje i preživljavanje, zahtijeva nadu i apsolutnu hrabrost. Jill i ja se pridružujemo narodu Ujedinjenog Kraljevstva u molitvi za brz i potpuni oporavak Njegovog veličanstva”, rekao je Biden.

Bivši američki predsjednik Donald Trump nazvao ga je “divnim čovjekom”.

“Kralj Charles ima rak. On je prekrasan čovjek kojeg sam dobro upoznao tokom svog predsjedničkog mandata i svi se molimo za brz i potpun oporavak!”, poručio je Trump.

Odvojeno, kanadski premijer Justin Trudeau je, također, uputio svoje želje.

“Zajedno s Kanađanima širom zemlje i ljudima širom svijeta mislim na Njegovo veličanstvo Kralja Charlesa III dok se podvrgava liječenju raka. Šaljemo mu najbolje želje i nadamo se brzom i potpunom oporavku”, rekao je Trudeau.

“Misli svih Australaca su s kraljem Charlesom i njegovom porodicom. Želimo mu brz oporavak. Jutros sam poslao poruku u palaču i nadamo se da će se kralj Charles brzo oporaviti i vratiti svojim dužnostima čim prije”, objasnio je australski premijer Anthony Albanese.

U međuvremenu, predsjednik Irske Michael Higgins rekao je da je vrlo zabrinut te je u ime naroda Irske uputio najbolje želje kralju Charlesu tokom liječenja i poželio potpuni oporavak, kao i kraljici Camilli i njenoj porodici.

Svoje želje uputio je i gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

“U ime građana Londona, želim Njegovom veličanstvu brz i potpun oporavak. Radujem se njegovom punom oporavku što je prije moguće.”

Izvor: Al Jazeera i agencije