Ukrajina: Oborena još tri ruska bombardera Su-34

Lovački bombarderi su navodo srušeni u sektorima Avdijivke i Mariupolja.

Ukrajinska vojska prošle je sedmice saopćila da je Rusija izgubila šest ratnih aviona u tri dana (EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Ukrajinska vojska saopćila je da je oborila još tri ruska ratna bombardera Su-34, što je posljednji uspjeh o kojem je izvijestila u borbama protiv ruskih zračnih snaga.

“Nakon uspješnih borbenih dejstava protiv neprijateljskih aviona u noći 29. februara, uništena su još dva ruska aviona: lovački bombarderi Su-34 u sektorima Avdijivke i Mariupolja”, kazao je vojni načelnik Oleksandr Sirski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, nije odmah prokomentirala riječi Sirskog.

Reuters nije mogao odmah provjeriti njegove komentare, prenijela je Fena.

Avdijivka u istočnoj Ukrajini pala je u ruke ruskih snaga ovog mjeseca nakon dugačke bitke. Rusija je preuzela punu kontrolu nad jugoistočnim lučkim gradom Mariupoljom u maju 2022.

Neuspjesi na istočnim ratištima

Ukrajinska vojska prošle je sedmice saopćila da je Rusija izgubila šest ratnih aviona u tri dana.

Otkako je dobila napredne zapadne sisteme protuzračne odbrane, ukrajinska vojska predstavljala je veću prijetnju ruskoj avijaciji u oblastima blizu linija fronta iako je pretrpjela nedavne neuspjehe na istočnim ratištima.

Kijev optužuje Moskvu za napade na civilne ciljeve, koristeći Su-34, posebno u južnoj oblasti Herson, kao i za napade na ukrajinske linije fronta.

Rusija negira da namjerno napada civile iako su brojni ubijeni u njenim napadima.

Izvor: Agencije