Donji dom Kongresa za sedam dana odgodio blokadu vlasti

Dogovor osigurava produženje finansiranja do 8. marta, čime se izbjegava blokada rada brojnih državnih agencija i javnih usluga.

Kratkoročno rješenje dalo bi Zastupničkom domu i Senatu vremena da donesu zakon o finansiranju vlade (Shawn Thew/EPA-EFE)

Donji dom Kongresa usvojio je mjeru kojom se za sedam dana odgađa prijetnja djelomične paralize rada federalnih vlasti u vrijeme kampanja za predsjedničke izbore. Mjeru još treba potvrditi Senat što se smatra formalnošću jer je problem bio prolaz te mjere kroz Zastupnički dom.

Dogovor osigurava produženje finansiranja do 8. marta, čime se izbjegava blokada rada brojnih državnih agencija i javnih usluga, prenosi Hina navode Reutersa.

Zastupnici bliski bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu uporno sprečavaju usvajanje proračuna za 2024, iako je fiskalna godina počela još 1. oktobra. Stoga Sjedinjene Američke Države funkcioniraju trenutno donošenjem serije mini zakona kojima se budžet svaki put produžava za nekoliko dana, sedmica ili mjeseci.

U slučaju da rok istekne što Amerikanci nazivaju ‘shutdown’, popis posljedica paralize rada je dugačak: kontrolori leta ostali bi bez plaće, nacionalni parkovi bez novca za održavanje, zaustavilo bi se funkcioniranje administracije…

Ovo je četvrti put od oktobra da se rok pomiče.

Mini budžet, koji najprije usvaja Zastupnički dom, a potom Senat, na kraju potpisuje predsjednik Joe Biden.

Negativan uticaj na kreditni rejting

Na putu kroz oba doma mjera bi mogla naići na probleme, jer bi neki tvrdolinijaški republikanci mogli tražiti izmjene u zamjenu za svoje glasove. Kratkoročno rješenje dalo bi Zastupničkom domu i Senatu vremena da donesu zakon o finansiranju vlade.

Prošla su dva mjeseca otkad su se predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson i vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer dogovorili o budžetu za ovu godinu vrijednom 1.59 triliona dolara.

Vodeće svjetske rejting agencije su upozorile da uvijek isto natezanje oko proračuna negativno utiče na kreditni rejting zemlje čiji je dug prešao 34 biliona dolara.

Izvor: Agencije