Njemački kancelar pozvao Kongres SAD-a da deblokira pomoć Ukrajini

Deblokada pomoći za Ukrajinu je neizvjesna jer neki predstavnici Kongresa bliski bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu odbijaju da odobre tu pomoć.

'Ukrajini je potrebna sva naša podrška kako bi mogla da se brani od ruske agresije', rekao je Scholz (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u Washingtonu Kongres Sjedinjenih Američkih Država da deblokira finansijsku pomoć Ukrajini.

“Bilo bi dobro da pomoć bude omogućena veoma brzo, jer bi bez doprinosa SAD-a, situacija u Ukrajini bila veoma, veoma komplicirana”, rekao je Scholz novinarima prije sastanka u Bijeloj kući sa predsjednikom Joeom Bidenom, prenosi Beta.

Scholz naglašava hitnost povećanja vojne pomoći Ukrajini, u jeku sukoba u vezi glasanja o novom paketu pomoći Ukrajini u Kongresu.

“Ukrajini je potrebna sva naša podrška kako bi mogla da se brani od ruske agresije”, rekao je Scholz.

Blokada pomoći

Scholzova posjeta, treća otkako je preuzeo dužnost u decembru 2021, dolazi u trenutku kada Biden vodi kampanju za drugi predsjednički mandat, a Kongres mjesecima pregovara o tekstu koji uključuje vojnu pomoć od gotovo 60 milijardi dolara Ukrajini.

Deblokada pomoći je neizvjesna jer neki predstavnici Kongresa bliski bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu odbijaju da odobre tu pomoć.

Evropska unija je nedavno saopćila da će deblokirati pomoć od pedeset milijardi eura za pomoć Ukrajini do 2027. godine.

Prema njemačkim izvorima, Scholz i Biden će razgovarati i o strahovima od rasplamsavanja sukoba na Bliskom istoku poslije četiri mjeseca rata između Izraela i Hamasa.

Izvor: Agencije