Rusija obećala pomoć Latinskoj Americi da se suprotstavi SAD-u

Patrušev je rekao da su zemlje Latinske Amerike svjesne pokušaja SAD-a da primijeni ekonomski i politički pritisak na one čija politika ne odgovara Washingtonu.

Nikolaj Patrušev smatra se prvim saveznikom Vladimira Putina (Aleksej Daničev/EPA-EFE/SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Sekretar Ruskoga vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, najveći saveznik predsjednika Vladimira Putina, obećao je da će pomoći latinoameričkim zemljama da se suprotstave, kako je rekao, američkim pokušajima da se upliću u njihova unutarnja pitanja, prenosi Hina.

Patrušev je svoje tvrdnje iznio u Nikaragvi, kojoj je na čelu bivši gerilac Daniel Ortega, a nakon sastanka s bivšim kubanskim čelnikom Raulom Castrom u Havani.

Kako ga je citirao TASS, Patrušev je rekao da su zemlje Latinske Amerike itekako svjesne pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da primijene ekonomski i politički pritisak na one čija politika ne odgovara Washingtonu.

“Latinska Amerika ostaje važna zona mira, svojevrstan otok stabilnosti. Važno nam je da više zemalja u toj regiji teži nezavisnim politikama”, rekao je Patrušev u Managui.

Moskva će, dodao je, nastaviti “djelovati u okviru postojećih sredstava kako bi spriječila uplitanje u unutarnje poslove vaših zemalja, kao i kampanje diskreditiranja njihovih legitimnih vlasti, zastrašivanja njihova stanovništva te destabiliziranja njihove ekonomije”.

Jačanje saradnje

Rat u Ukrajini izazvao je najveću krizu u odnosima između Rusije i Zapada nakon 1962. godine i kubanske krize, prema tvrdnjama ruskih i američkih diplomata.

Nakon što je Zapad primijenio sankcije koje američki i evropski čelnici nazivaju najstrožijim sankcijama nekoj velikoj ekonomiji, Rusija se okrenula od Evrope i Sjedinjenih Američkih Država te ojačala svoje veze s državama u Aziji, na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi.

Patrušev bi na svojoj latinoameričkoj turneji trebao posjetiti i Boliviju i Venecuelu gdje je, kao i na Kubi i u Nikaragvi, na vlasti ljevičarska vlada koja ima hladne odnose s Washingtonom.

Patrušev je rekao da razvijanje dobrih veza s Latinskom Amerikom i karipskim državama ostaje “jedan od ključnih prioriteta Moskve”.

Na Kubi su Patrušev i Castro razgovarali o saradnji u području sigurnosti, saopćilo je Rusko vijeće sigurnosti, prema novinskoj agenciji Interfax.

“Nikolaj Patrušev potvrdio je Raulu Castru da Moskva ostaje predana duhu strateškoga partnerstva između dvije zemlje”, stoji u saopćenju.

Izvor: Agencije