Anketa predviđa uspon Gantza, a pad Likuda i Smotricha

Od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, ankete javnog mnijenja pokazuju pad Netanyahuove popularnosti i vodstvo Gantza, usred sve većih podjela u izraelskoj ratnoj vladi.

Stranka Likud mogla bi izgubiti mjesta u Knessetu ako bi se izbori održali danas (AP)

Anketa javnog mnijenja koju je objavio izraelski list Maariv pokazala je da bi stranka koju predvodi član izraelskog ratnog vijeća Benny Gantz, osvojila 39 mjesta u Knessetu ako bi izbori bili održani danas, što znači da bi bila najjača politička opcija na izborima.

Anketa je pokazala da bi vladajuća stranka Likud dobila samo 18 mjesta u Knessetu, a stranke vladajuće koalicije bi izgubile parlamentarnu većinu jer bi dobile 44 mjesta, nasuprot 71 mjestu opozicionih stranki.

Prema anketi, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir povećat će broj mjesta svoje stranke u Knessetu na 10, dok ministar finansija Bezalel Smotrich neće uspjeti preći izborni prag.

Četrdeset i osam posto anketiranih je reklo da je Gantz najpogodniji za vođenje vlade, dok 32 posto smatra da je aktuelni premijer Benjamin Netanyahu pogodniji.

Pad popularnosti Netanyahua

Od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, ankete javnog mnijenja pokazuju pad Netanyahuove popularnosti i vodstvo Gantza, usred sve većih podjela u izraelskoj ratnoj vladi.

Hiljade Izraelaca svake sedmice demonstriraju širom Izraela, tražeći ostavku sadašnje vlade na čelu s Netanyahuom i održavanje prijevremenih izbora.

Od Potopa al-Aksa, Netanyahu je bio izložen brojnim kritikama opozicije, kao i bivših zvaničnika i vojnog osoblja, koji su ga optuživali za neuspjeh u upravljanju vladom i ratom u Pojasu Gaze.

Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je početkom ove godine da Netanyahu strahuje da će sve veće frustracije zbog njega u njegovoj stranci Likud dovesti do udruživanja s opozicionim strankama kako bi ga smijenili.

Izvor: Agencije