Moskva proširila listu zvaničnika EU-a kojima je zabranjen ulazak u Rusiju

Na listi sankcionisanih osoba nalaze se predstavnici zakonodavnih organa i komercijalne organizacije koje su osigurale vojnu pomoći Ukrajini.

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije, kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2.000 pojedinaca i pravnih subjekata (Maxim Shemetov/Reuters)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da je značajno proširilo listu zvaničnika i političara Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na posljednju rundu sankcija evropskog bloka.

Rusija je proširila listu sankcionisanih zvaničnika Evropske unije kao odgovor na 13. paket sankcija EU-a protiv Rusije koji se odnosi na gotovo 200 osoba ili entiteta koji podržavaju rat u Ukrajini, prenosi Tanjug navode Reutersa.

“Evropska unija nastavlja svoje neuspješne pokušaje da izvrši pritisak na Rusiju jednostranim restriktivnim mjerama. Kao odgovor na ove neprijateljske akcije, ruska strana je značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i zemalja članica EU-a, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju naše države”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Naglašavaju da se na listi nalaze predstavnici zakonodavnih organa i komercijalne organizacije koje su osigurale vojnu pomoći Ukrajini, predstavnici evropskih institucija uključeni u krivično gonjenje ruskih zvaničnika i oni koji su prikupili materijal kako bi podržali ideju o konfiskaciji ruske državne imovine. Između ostalog, lista uključuje i predstavnike Vijeća Evrope, članice zakonodavne skupštine zemalja Evropske unije, članice PS OEBS (Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju) i PSSE (Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope), koji sistematski daju, prema njihovim riječima, “agresivne” izjave protiv Rusije.

Paket EU sankcija protiv Rusije

Uoči druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu Vijeće Evropske unije u petak je usvojilo 13. paket sankcija protiv Moskve, kojim je na popis sankcioniranih dodano još 106 pojedinaca i 88 kompanija.

“Došli smo do dvije tužne godine otkako je Vladimir Putin pokrenuo punu invaziju na Ukrajinu. Evropska unija nastavlja pritisak na Rusiju i danas dodatno pooštravamo restriktivne mjere protiv ruskog vojnog i odbrambenog sektora, ciljajući dalje subjekte u trećim zemljama koji isporučuju opremu kao i one koji su odgovorni za nezakonitu deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece”, izjavio je ranije visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi Hina.

Istaknuo je kako Evropska unija ostaje ujedinjena u svojoj odlučnosti da “uništi ruski ratni stroj i pomogne Ukrajini da pobijedi u svojoj legitimnoj borbi za samoodbranu i obnovi svoju nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet”.

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije, kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2.000 pojedinaca i pravnih subjekata.

Izvor: Agencije