Stariji Palestinac insistira da ostane u svojoj srušenoj kući u Gazi

Ostajemo ovdje, na ruševinama, umrijet ćemo stojeći i nećemo kleknuti ni pred kim sem pred Bogom, rekao je Amer Younis.

Radije ću umrijeti u svom domu, kaže Amer Younis (Al Jazeera / Screenshot)

Snimatelj Al Jazeere intervjuirao je starijeg Palestinca koji je insistirao da ostane u svojoj kući srušenoj izraelskim bombama kojima je gađano naselje Sheikh Radwan u gradu Gazi.

“Ovaj rat je neuporediv s ranijim ratovima kojima je Gaza svjedočila u prošlosti, jer Amerika pruža podršku Izraelu”, rekao je stariji čovjek po imenu Amer Younis.

“Uprkos tome, mi ostajemo ovdje, na ruševinama, umrijet ćemo stojeći i nećemo kleknuti ni pred kim sem pred Bogom”, dodao je.

“Oni su raselili mog oca i ne želim ponoviti njegovo iskustvo. Radije ću umrijeti u svom domu”, zaključio je.

Rafah – posljednje utočište

Kontinuirano izraelsko bombardovanje, koje je u potpunosti uništilo kuće i stambena naselja, primoralo je hiljade porodica u Pojasu Gaze da imigriraju u grad Rafah, koji se smatra posljednjim njihovim utočištem.

Oko 1,4 miliona raseljenih ljudi iz različitih područja Pojasa Gaze, koji su pobjegli zbog izraelske agresije prije otprilike četiri mjeseca, trenutno boravi u Rafahu, pored gotovo 250.000 njegovih domicilnih stanovnika, na području koje ne prelazi 64 kvadratna kilometra, a svima njima sada prijeti ponovno raseljavanje, usljed straha od novog masakra.

Od 7. oktobra prošle godine Izrael vodi razorni rat na Pojas Gaze, ostavljajući desetine hiljada civilnih žrtava, većinom djece i žena, uz humanitarnu katastrofu bez presedana i masovno uništavanje infrastrukture.

Izvor: Al Jazeera