Iračko pravosuđe ispituje Al-Baghdadijevu porodicu kako bi otkrili tajne ISIL-a

U novembru 2019. godine Turska je saopćila da je slobode lišena Al-Baghdadijeva udovica, zajedno s još deset ljudi, uključujući i njegovu kćer.

Al-Baghdadi je ubijen u američkom napadu na sjeverozapadu Sirije 2019. (Reuters)

Iračke pravosudne vlasti objavile su u četvrtak da je “porodica” bivšeg vođe grupe ISIL Abu Bakra al-Baghdadija privedena na ispitivanje, uz objašnjenje da su vraćeni iz inozemstva.

Iračko sudsko vijeće navodi u saopćenju: ”Pod direktnim nadzorom nadležnog sudije u Prvom istražnom sudu Karkh, uhapšena je Al-Baghdadijeva porodica, a njihove izjave su zabilježene. Oni su i dalje pod istragom radi otkrivanja najvažnijih tajni ISIL-a”.

U saopćenju nije naveden tačan broj uhapšenih članova porodice Al-Baghdadi kao ni njihov identitet niti iz koje su zemlje vraćeni. Međutim, izvor iz pravosuđa je rekao da je ”obavještajna služba, u saradnji s turskim vlastima, izvršila repatrijaciju ”supruge Abu Bakra al-Baghdadija i njene djece”, dodajući da je ”uhapšena u Turskoj”.

Asma Fawzi Muhammad Al-Kubaysi, Al-Baghdadijeva udovica koja je uhapšena u Turskoj (AFP)

U saopćenju se navodi da su “pravosudni organi uspjeli vratiti Al-Baghdadijevu porodicu”, “kao dio njihovog plana da izvrše repatrijaciju optuženih za terorizam koji su pobjegli izvan Iraka”.

U novembru 2019. godine Turska je saopćila da je slobode lišena Al-Baghdadijeva udovica, zajedno s još deset ljudi, uključujući i njegovu kćer.

Turski zvaničnik je tada rekao da je ona Al-Baghdadijeva “prva žena”, a da je uhapšena u junu 2018. u turskoj provinciji Hatay, koja graniči sa Sirijom. Prema riječima zvaničnika, Al-Baghdadijeva supruga je “pružila brojne informacije o Al-Baghdadiju i unutrašnjem radu organizacije ISIL”.

Turski mediji su u to vrijeme objavili da se Al-Baghdadijeva supruga zove Asma Fawzi Muhammad al-Kubaysi, a kćerka Leila.

‘Operacije ograničene na ruralna područja’

U oktobru 2019. Sjedinjene Američke Države objavile su da je Al-Baghdadi ubijen u noćnom napadu koji je izveden na sjeverozapadu Sirije, nekoliko kilometara od granice s Turskom.

Nakon što su preuzeli kontrolu nad velikih dijelovima Sirije i Iraka 2014. godine, ekstremistička organizacija je pretrpjela uzastopne poraze u obje zemlje, sve do 2019. godine kada su ISIL-u oduzeta sva područja koja je kontrolirao.

Irak je svoju pobjedu nad organizacijom proglasio krajem 2017. godine, ali u nepristupačnim i udaljenim područjima na sjeveru zemlje i dalje postoje ćelije ISIL-a, koje s vremena na vrijeme pokreću napade na vojsku i sigurnosne snage.

U izvještaju Ujedinjenih naroda, objavljenom prošlog jula, navodi se da “antiterorističke operacije koje provode iračke snage nastavljaju ograničavati aktivnosti ISIL-a, koji je uprkos tome zadržao niži intenzitet otpora”.

“Operacije te organizacije bile su ograničene na ruralna područja, dok su napadi u urbanim centrima bili rjeđi”, dodaje se.

Prema izvještaju, glavna struktura ISIL-a “još komanduje s 5.000 do 7.000 članova širom Iraka i Sirije, od kojih su većina borci”.

Izvor: Al Jazeera