SAD upozorio Iran na ‘terorističku prijetnju’ prije napada u Kermanu

U eksploziji dvije bombe početkom januara u iranskom gradu Kerman, tokom obilježavanja godišnjice smrti vojnog komandanta Qassema Soleimanija ubijeno je gotovo 100 ljudi.

Gotovo 100 osoba je ubijeno u eksplozijama na ceremoniji četvrte godišnjice atentata na komandanta Qassema Soleimanija (Reuters)

Vlada SAD-a privatno je upozorila Iran na “terorističku prijetnju” uoči smrtonosnog napada grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) prošlog mjeseca gradu Kerman tokom obilježavanja godišnjice smrti vojnog komandanta Qassema Soleimanija, u kojem je ubijeno skoro 100 ljudi, rekao je neimenovani američki zvaničnik, piše Reuters a prenosi Tanjug.

“Američka vlada je slijedila dugogodišnju politiku ‘dužnosti da upozori’ strane vlade protiv potencijalnih smrtonosnih prijetnji. Mi pružamo ova upozorenja djelimično zato što ne želimo da se nevini životi izgube u terorističkim napadima”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Direktor programa za Bliski istok pri analitičkom centru CSIS u Washingtonu Jon Alterman ocijenio je da upozorenje može odražavati širu želju SAD-a za dijalog sa Iranom.

Želja za dijalogom

“Administracija je uvijek željela dijalog ali je problem – pod kojim uslovima. Ovo je bila prilika da počnemo da gradimo povjerenje”, rekao je Alterman.

U eksploziji dvije bombe početkom januara u iranskom gradu Kerman, tokom obilježavanja godišnjice smrti vojnog komandanta Qassema Soleimanija ubijeno je skoro 100 ljudi, a troje ih je ranjeno.

Odgovornost za napad preuzeo je ISIL.

Izvor: Agencije