Ukrajinska vojska se povlači iz dijelova Avdijivke

Zauzimanje Avdijivke ključno je za Rusiju koja želi kontrolirati Donjeck i Lugansk koji čine industrijsku regiju Donbas.

Rusija je navodno rasporedila oko 50.000 vojnika kod Avdijivke (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Ukrajina je u četvrtak objavila da povlači snage iz nekih dijelova istočnog grada Avdijivke na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, a u bici protiv ruskih vojnika pridružili su im se borci jedne od najboljih ukrajinskih brigada.

Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdijivku, a ukrajinsko uporište u tom gradu čini se sve nesigurnije, s ugroženim linijama snabdijevanja.

Zauzimanje Avdijivke ključno je za cilj Rusije koja želi kontrolirati Donjeck i Lugansk koji čine industrijsku regiju Donbas, a predsjedniku Vladimiru Putinu to bi moglo koristiti da osvoji još jedan mandat na izborima u martu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“U Avdijivki su na nekim područjima u toku manevri za povlačenje naših jedinica na povoljnije položaje, a na drugima su (manevri) za tjeranje (Rusa) s položaja”, rekao je glasnogovornik Ukrajinske vojske Dmitro Likovij.

U Avdijivki ‘kao u paklu’

Jedna od najistaknutijih ukrajinskih borbenih jedinica, Treća jurišna brigada, objavila je da je hitno premještena u Avdijivku kako bi osnažila postojeće kijevske snage.

Brigada, koja se sastoji od jurišne pješadije, saopćila je da je stanje u Avdijivki “kao u paklu, prijeteće i nestabilno”, ali da je napala ruske snage u nekim dijelovima grada i nanijela im teške gubitke.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti ove tvrdnje.

Zamjenik komandanta jedinice Maksim Zorin rekao je da su borbe bile mnogo žešće od bitke za Bahmut, kao i da su ukrajinske snage bile nadjačane i ljudstvom i oružjem u Avdijivki.

Likovij je rekao da je Rusija rasporedila oko 50.000 vojnika kod Avdijivke.

“Pridružuju im se tenkovi i druga oklopna vozila”, rekao je.

Avdijivka, u kojoj je ostalo manje od 1.000 stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donjecka pod ruskom kontrolom.

Izvor: Agencije