U Izraelu otvorena istraga zbog analitičara koji je rekao da Netanyahu ‘ne želi da se taoci vrate živi’

Analitičar Gil Tamari je kazao da Benjamin Netanyahu želi da taoci umru kao mučenici zbog njegovih ličnih razloga.

Analitičar rekao da Netanyahu [na fotografiji] ne osjeća potrebu da oslobodi taoce, pa povukao izjavu (Reuters)

List Haaretz navodi da je izraelska televizijska regulatorna uprava pokrenula istragu protiv Channela 13 zbog komentara jednog njegovog analitičara, u kojem je ustvrdio da premijer Benjamin Netanyahu “ne želi povratak živih taoca (koji se nalaze u Gazi)”.

List piše da je odluka organa – koji reguliše i nadzire komercijalno emitovanje u Izraelu – uslijedila nakon komentara analitičara Gila Tamarija u ponedjeljak, u jutarnjim vijestima Channela 13, a tokom rasprave o pregovorima i novom sporazumu o razmjeni zatvorenika s Hamasom.

Tamari, koji je poznat po svojim kritikama na račun Netanyahua i njegove desničarske vlade, rekao je: “Prije mjesec dana sam rekao da Netanyahu ne osjeća potrebu za oslobađanjem talaca. On želi da oni umru kao mučenici zbog ličnih razloga.”

Dodao je: “Nemojmo zaboraviti da se on protivi dogovoru koji je, zapravo, odobrio šef Mossada, a on je bio taj koji mu je dozvolio da zaključi takav dogovor… Netanyahu ne želi vratiti taoce žive. To moramo razumjeti i prihvatiti.”

Suspenzija analitičara

Tamari se kasnije pojavio na istom kanalu i izvinio za svoj prethodni komentar, rekavši: “Želim da povučem svoj raniji govor u kojem sam implicirao da premijer želi da ubije taoce. Uprkos veoma oštrim kritikama koje sam uputio Netanyahuu i vladi, i bez umanjivanja te kritike, moj izbor riječi je bio neprikladan. Zaista, ne vjerujem da Netanyahu želi mrtve taoce i kajem se zbog svojih izjava”.

Kanal je izvijestio o svojoj suspenziji analitičara na nekoliko dana zbog njegovih izjava, ali to nije spriječilo Regulatornu upravu za televizijsko emitovanje da nastavi istragu, koja bi mogla dovesti i do izricanja novčane kazne kanalu.

List Haaretz citirao je izjavu stranke Likud, koju vodi Netanyahu, objavljenu nakon Tamarijevog izvinjenja, u kojoj se kaže: “Imamo premijera Netanyahua koji je već oslobodio 110 talaca i radi na oslobađanju ostalih, a Gil Tamari se usuđuje reći da on (premijer) želi da taoci umru. Hamasu nisu potrebni vlastiti mediji dok ima Channel 13”.

Izvor: Agencije